Hvorfor skal vi ha rally på Tron?

Fra Trontoppen med utsyn mot Alvdal under tåken

Fra Trontoppen med utsyn mot Alvdal under tåken Foto:

Av

Alvdal er priviligert. Tronfjellveien har gitt både lokale og tilreisende en unik mulighet til å bevitne Norges majestetiske natur. Vi setter alle pris på å kunne kjøre til topps på et av regionens flotteste fjell. Men det å kjøre bil på Tronfjell er én ting, og rally er noe helt annet.

DEL

MeningerSiden både fylkeskommunen, Alvdal kommune og flere store lokal bedrifter er med på å støtte prosjektet Rally Tron kunne man tenke seg at det er et gjennomtenkt tiltak. Det snakkes om "næringsinteresser", "sette Alvdal på kartet innen motorsport", "I Kjell Aukrusts ånd" og flere andre overfladiske begrunnelser. Alle vil gjøre det, men det synes likevel å mangle en klar grunn for hvorfor. Billøpets start-dato nærmer seg og det moralske spørsmålet "burde vi gjøre dette?" ser ikke ut til en gang å bli vurdert.

Natur og miljø

Med tidens aktuelle klimaspørsmål velger Alvdal kommune å være hovedsponsor for et sprintrally (se rallytron.no), omtrent samtidig som de ønsker å lage kunstgressbaner til millioner av kroner i en tid hvor det skal forbys i resten av Europa. Ved dags dato har de aller fleste partier, både lokalt og nasjonalt, natur og miljø som en av sine hovedpunkter.

Så hvorfor velger vi en retning her i Alvdal som helt klart går imot natur og miljø?

Rally har absolutt ingenting i sårbar natur å gjøre, og det er for ille at jeg skal føle meg nødt til å påpeke noe så åpenbart. Er vi villig til å forårsake uopprettelig skade på vår lokale naturskatt, bare for litt underholdning? Ifølge arrangøren vil dette foregå "bare en dag i året". De påstår også at 50 kraftige biler som skal råkjøre opp og ned fjellet ikke vil ha særlig innvirkning på Tronfjells miljø. I tillegg skal tusenvis av tilskuere tråkke i stykker en vegetasjon som så vidt klarer å leve der oppe. Når man legger til sannsynligheten for forsøpling under et slikt arrangement, er det selvfølgelig helt åpenbart at dette vil ha betydelige konsekvenser for naturen der oppe, om dette skal foregå år etter år! Og blir det en stor suksess vil man utvide og utvide. Til slutt blir det ingenting igjen av fjellet.

Om naturen hadde hatt rettigheter på lik linje med mennesket så hadde Rally Tron og alle dens engasjerte blitt arrestert av politiet for grov mishandling. Dessverre så har naturen nærmest ingen rettigheter. Den blir utnyttet og ødelagt kun for å tilfredstille menneskenes grådighet. Og idag ser vi konsekvensene av en slik holdning, lokalt som globalt.

Prioritering av næringsinteresser

Det sies at all reklame er god reklame. La oss se på to eksempler for å teste dette:

- Velkommen til Alvdal, hvor Norges nest høyeste bilvei tar deg til et spektakulært utsyn mot et hav av vidstrakte fjell!

- Velkommen til Alvdal, hvor eksos, olje og motorsport er i fokus!

Rally Tron støttes fordi man tror at det vil trekke flere folk til bygda og sette Alvdal på kartet. Det er mulig at det vil trekke flere motorsportentusiaster hit. Men hva med alle de som har kommet i flere år, som søker fred og ro i naturlig omgivelser? Vil de velge å komme tilbake om Tronfjell blir kjent som Norges Pikes Peak? Det virker som om man tror at mer aktivitet trekker flere folk, uten å vurdere at man kanskje bytter ut det man allerede har, med noe helt annet. Rally Tron's arrangør og Alvdal kommune mener selv at disse to kan sameksistere. Man kan jo tenke selv: om du inviterer bestemor til en fin tur i skog og mark hvor det også tilfeldigvis foregår en rockekonsert, tror du hun vil være med?

Mange tilflyttere har kommet til Alvdal for naturens skyld og for å bidra til Tronfjell Fredsuniversitets utvikling, og mange fler ønsker å komme i fremtiden. Selv flyttet jeg hit på grunn av Tronfjell Fredsuniversitet - fordi det er et helt unikt prosjekt som vil være til gode for hele menneskeheten i lang tid fremover. Til kontrast, hvilke varige verdier vil Rally Tron tilby? Det gjør meg trist å se at disse flotte verdiene og naturområdene blir bokstavelig talt overkjørt av en prioritering som satser naturens kvaliteter i bytte mot... ja i bytte mot hva egentlig? Hva sitter vi igjen med etter denne satsingen? Noen overskrifter, litt blest og kanskje litt mer penger? Igjen, har vi tenkt gjennom hvorfor vi ønsker dette?

"I Kjell Aukrusts Ånd"

Rally Tron sier selv at prosjektet er i Kjell Aukrusts ånd da det skal være en kjensgjerning at han likte fart og spenning. Hvordan kan de vite hva Aukrust selv hadde syntes om rally på Tronfjell? Hadde Aukrust vært her idag er det godt mulig at han hadde samvittighet til å forstå når man trår over streken, uavhengig om han "likte fart og spenning" slik det påstås av arrangøren. I denne sammenhengen blir Aukrust sitt navn misbrukt for å oppnå en slags lokal sympati.

Det begrunnes også at det lokale motorsport-miljøet gir en mulighet for ungdommer som ikke har andre steder å være. Og det er veldig bra! Men ærlig talt, ungdommen trenger ikke et gigantisk billøp på Tronfjell for å føle at de hører til. Det er fullt mulig å lage dette på en enklere, mindre ambisiøs og mer skånsom måte. Det er svært dårlig stil å bruke ungdommene som et argument for å fremme sin egen ambisjon.

Til slutt

Jeg har dessverre ikke kommet langt i å forstå hvorfor det er så viktig for Alvdal å gjennomføre et så ekstremt prosjekt på Tronfjell. Alle prioriteringer vil skape en forskjell. Alle valg vil ha konsekvenser. Jeg håper at de fremtidige valgene tar en mer langsiktig tenkning i betraktning.

Til slutt vil jeg for fjellets skyld sitere en av fjellvettreglene: Det er ingen skam å snu.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags