Eldres tilbud i Alvdal

Av
DEL

LeserbrevKjære alle politikere i Alvdal.

I Alvdal, som i de fleste andre kommuner, finnes det eldre, pleietrengende ektepar. Dette er par som har delt sorger,gleder og kjærlighet i hverdagen over tiår. Hva slags tilbud finnes det i kommunen, når en av disse får behov for en sykehjemsplass og ekteparet fortsatt ønsker å leve sammen de siste årene?

Er det slik at ektepar kan bli skilt de siste årene, i den stunden de kan ha størst behov for hverandre?
Jeg har forstått det slik at den friske ektefellen er hjertelig velkommen til å besøke sin kjære på sykehjemmet og at det legges til rette for dette, på dag og kveldstid. Men døgnet har mange timer, og når natten kommer kan behovet for tryggheten og nærheten til et menneske man har delt et helt liv med, være størst. Da hjelper det lite å vite at man vil se ektefellen igjen om morgenen, når man igjennom alle årene har sovnet til lyden av ektefellens trygge pust i sengen ved siden av, eller ved å kunne kjenne ektefellens varme rygg mens man venter på søvnen. Tanker om ens kjære liggende helt alene uten en hånd å holde i,om døden skulle komme, vil også kunne vanskeliggjøre en god natts søvn.

For den friske ektefellen vil en slik ordning også kunne by på utfordringer, ved at man i de mørkeste årstidene må begi seg ut i snø,is og kulde for å se et menneske man har delt livet med. Og etter besøket, vil man returnere til et kaldt,mørkt hus, der ingen lengre ønsker en velkommen når man trår over dørstokken.

Jeg registrerer at Regjeringen er i ferd med å få gjennom en forskrift, en “Samboergaranti”, der kommunene vil bli forpliktet til å gi den friske ektefellen sykehjemsplass sammen med den pleietrengende. I et intervju på Tv2 Nyheter 30.06.20, lover Statsminister Erna Solberg at denne forskriften vil være på plass innen året er omme.

Hva tenker alvdalspolitikerne om dette? Hvordan skal dette løses? Vil vi ikke ha behov for flere sykehjemsplasser og flere hender? Vil dere være i forkant, eller kommer kommunen til å løse dette først når forskriften er på plass?
Det er mange tomme rom på sykehjemmet, rom som har stått ubrukte over mange år fordi det ikke har vært behov for dem. Disse ville vel være rimelig enkle å sette i stand og ta i bruk?
Tiden stopper ikke for noen, og jeg håper hver enkelt politiker i Alvdal har i bakhodet tanken om at:
“En dag, om ikke alt for lenge, er det jeg som kanskje har behov for en trygg sykehjemsplass, vil jeg skilles fra min ektefelle i mine siste år?”

Med vennlig hilsen
Liv Tove Måntrøen


Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags