Gå til sidens hovedinnhold

Bygdas fremtid

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden 2013 har Nettbuss avdeling Røros hatt anbudet på helseekspressen, hvor ruta er lagt fra Røros til Trondheim. Pasienter som skal til St. Olavs får en komfortabel tur og ikke minst tilrettelagt behandling under reisen. Dessverre har Helse Midt-Norge bestemt at dette tilbudet skal legges ned før nyttårsskiftet.

La oss starte med å se litt på det store bildet, Norge. Kongeriket Norge ligger omringet av høye fjell, dype daler og en av verdens vakreste kystlinjer. Som Kong Harald sa i sin velkomsttale på hagefesten i Slottsparken 2016: «Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene». Han snakker om alle bønder, anleggsarbeidere, samer, politikere, KIWI-ansatte, soldater, bakere og mange, mange flere. Hver av disse utgjør mangfoldet av det norske folk. Hvis vi ser nærmere på hvert område finner vi små samfunn som jobber sammen og bygger opp landet vårt hver eneste dag. Samarbeid er viktig for å skape rettferdighet og gi alle de beste mulighetene. Med dagens sentraliserende regjering begynner dette å bli vanskelig for mange. Alle tjenester skal flyttes inn i byene mens det kun tenkes på profitt og effektivitet. En av tjenestene som har måttet lide for dette er helseekspressen i de forskjellige distriktene.

Denne bussen er et alternativ til folk som skal til forskjellige sykehus rundt om i landet. Den har både rullestolplasser, plass til båre, heis, handikaptoalett, regulerbare stoler, medisinsk utstyr og medikamenter. I tillegg til å frakte pasienter har den også med seg blodprøver og annet medisinsk utstyr fra andre sykehus. Ansatte på sykehuset kan benytte seg av tilbudet med skyss inn til St. Olavs på f.eks. kurs.

For noen år siden ble ruta fra Frøya til Trondheim lagt ned. Den hadde gjennomsnittlig 20-25 pasienter hver dag. Samme skjebne møter snart bussen som går fra Røros og til samme destinasjon. Tilbudet skal legges ned 1.desember, men Nettbuss har søkt om å få utsettelse til ut året. Sammen med denne ruten skal også Helseekspressen Åfjord- St. Olavs legges ned.

Pasientene som bruker disse tjenesten trenger ivaretakelse og ekstra mye omsorg. Kanskje har de brukket en fot, skal til tannlegen, har legetime eller skal ha en viktig operasjon. En kaffekopp og litt kjeks er alt som skal til for at turen skal bli mer behagelig for noen som kanskje gruer seg ekstra mye til å komme frem. Jeg møter stadig vekk på fornøyde pasienter som har benyttet seg av tilbudet med skyss inn til St. Olavs. De forteller om hvor serviceinnstilt sjåførene er og gjør alt de kan for å gjøre turen mest mulig behagelig. I tillegg er det en enkel prosess å få lagt opp reiseruten best mulig. Når de fleste er fornøyde med utførelsen av jobben, hvorfor skal den da legges ned?

Helse-Midt-Norge mener et alternativ er å fylle drosjer og kjøre inn til St. Olavs. I en fullsatt drosje er det ingen mulighet til å legge seg ned, og det kan fort bli ubehagelig mange folk, fordelt på et lite område. Har Helse Midt-Norge også tenkt på de som blir berørt når ruta legges ned? Hele tolv sjåfører blir påvirket av dette valget, og det betyr neste tre årsverk! Kanskje høres ikke dette så mye ut, men i et lite samfunn er det vanskelig å finne tolv nye arbeidsplasser, i tillegg til at andre tilbud blir flyttet til byene. Folk må klare seg mer selv, når det offentlige Norge ikke tar ansvar.

Ikke bare som datter av en bussjåfør blir jeg frustrert, men jeg tenker også på hva som kommer til å skje fremover hvis denne utviklingen fortsetter. Når alle tilbud og tjenester blir lagt ned, hvor skal den yngre generasjonen gjøre av seg? Byene vokser, samtidig som bygdesamfunn i hele landet blir forlatt og fraflyttet. Vi går en usikker tid i møte, ikke bare på grunn av valgene som blir tatt nå men også konsekvensene de får.

Kommentarer til denne saken