Krystallnatten

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Krystallnatten var betegnelsen på det som skjedde i Tyskland og Østerrike natten mellom 9. og 10. november 1938, da det tyske naziregimet intensiverte sin forfølgelse av jødene.

DEL

Meninger1400 synagoger ble brent ned, 7500 butikker vandalisert, 91 jøder drept og 30000 jøder ført til ulike konsentrasjonsleirer. De knuste glassene om morgenen som fylte fortauene den 10. november, har gitt denne dramatiske natten navnet Krystallnatten.

Denne natten markerer overgangen fra den diskrimineringen av jøder som foregikk helt fra Hitler kom til makten i 1933, til den systematiske forfølgelsen som få år senere kulminerte i Holocaust.

Derfor er det viktig å fortsette og markere Krystallnatten, selv om den ligger 79 år tilbake i tid. Den 9. november markeres som en minnedag om Holocaust flere steder i Norge.

Jeg tenker da at vi først og fremst gjør det fordi vi kristne og ikke-jøder fortsatt trenger å bli minnet om det som skjedde.

Når nazister igjen marsjerer i gatene og konspirasjonsteorier om jøder fortsatt fremsettes, er det grunn til bekymring. Vi ser at antisemittismen har gode levekår mange steder i Europa.

Den tyske poeten Heinrich Heine sa allerede tidlig på 1800-tallet at, der man brenner bøker, vil man til slutt brenne mennesker.

Holocaust var jo historiens første og hittil eneste industrielle folkemord, der om lag 6 millioner jøder ble drept. Derfor trenger vi å bli minnet om det grusomme som skjedde.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags