Høyre tror på distriktene

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Senterpartiets programkomite, anført av Marit Arnstad, vil ha redusert selskapsskatt i distriktene. Samtidig ønsker Senterpartiet å skrote EØS avtalen. De ønsker å fjerne tilskuddet til Nye Veier. De ønsker å avvikle gaveforsterkningsordningen. De sier nei til kommunereform.

Det er fint at Senterpartiet endelig sier noe om hva de vil, i dette tilfelle redusert selskapsskatt. Stort sett har vi nå i syv år hørt om hva de ikke vil.

Men, hvorfor skal Senterpartiet redusere selskapsskatten i distriktene? Den generelle selskapsskatten er allerede satt ned fra 28 til 22 prosent av Solbergregjeringen. Senterpartiet gjorde intet med skatten da de satt i regjering. Og hvorfor skal de samtidig øke formuesskatten? De gir med den ene hånda og tar med den andre.

Hvorfor vil Senterpartiet ta Norge ut av EØS-avtalen, som sikrer norske fylker et eksportmarked på over 300 milliarder kroner årlig? Det er å spille rulett med tusenvis av arbeidsplasser i distriktene. Arnstad sier de vil differensiere selskapsskatten for å få folk til å både starte virksomheter, og beholde de vi har. Men, hvilke større industriarbeidsplasser er å beholde om vi ikke har tilgang til våre viktigste markeder? Det vil være en katastrofe for blant annet industrimiljøene på Raufoss og i Kongsvinger. Hvordan kan Senterpartiets stortingsrepresentanter fra Innlandet forsvare det?

Senterpartiet vil skrote gaveforsterkningsordningen. En ordning som har gitt millioner til blant annet Maihaugen over årene. Hvordan kan Senterpartiets stortingsrepresentanter i Innlandet forsvare det?

Distriktene trenger ikke særbehandling, de trenger tillit og handlingsrom. De trenger avtaler som sikrer dem tilgang til markeder, ikke proteksjonisme. Høyre skal videreføre den historiske satsingen på samferdsel – siden vi kom i regjering har vi økt satsingen på vei med 81 prosent! Det er avgjørende. Ønsker Senterpartiet å gå tilbake til tidligere ordning med veibygging i Norge? Ønsker de mindre vei i Innlandet?

Vi bygger ut digital infrastruktur i hele landet, og legger nå til rette for en rask og bred utbygging av 5G nettet. Det er avgjørende. Senterpartiet, i posisjon i Innlandet fylke, klager over at det går for sent – men klarer ikke engang å bruke opp midlene fylket har til bredbåndsutbygging? Hvor svikter det?

Høyre jobber aktivt med å styrke det lokale selvstyre ved å redusere statlige myndigheters mulighet til å komme med innsigelser i viktige saker for lokalsamfunnene. Det er avgjørende. Vi jobber aktivt med kommunereform. Hvorfor gjør vi dette, jo fordi vi tror på distriktene. Senterpartiet tror på hele Norge sier de. Da er det rart at de ikke vil sikre lokalsamfunnene større innflytelse over egne avgjørelser, da er det rart at de ikke vil etablere større kommuner for å unngå interkommunale samarbeid – som flytter makt vekk fra kommunestyrene. All makt i denne sal burde i en stor grad også gjelde i kommunestyresalen, like mye som på Stortinget. Men, Senterpartiet tror visst på hele Norge - styrt fra Oslo. De tror åpenbart ikke på Norge styrt fra alle de lokalsamfunn som utgjør Norge. Høyre tror på Norge, styrt av Norge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken