En ny vår for Innlandet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Optimisme og framtidstro skal prege Innlandet framover. Vi bor i en del av Norge som er rik på naturressurser og framtidsretta næringer. Jeg mener det er grunn til å se lyst på framtida, og sammen skal vi jobbe for at sola skal skinne på Innlandet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Innlandet Arbeiderparti går til valg på å skape minst 1000 nye arbeidsplasser årlig. Det er jeg overbevist om at vi skal klare, fordi jeg lar meg stadig imponere av folka i Innlandet. Det er en smart og ansvarsbevisst generasjon som nå vokser opp. Jeg møter alt fra idérike gründere på fylkesmesse for ungdomsbedrifter til klimastreikende ungdommer som sier tydelig fra om at vi må ta vare på kloden vår. De understreker at vi må satse mer på Innlandets fornybare ressurser. Det er det vi skal leve av i framtida.

Innlandet skal dyrke talentene våre. Vi har kloke hoder som Gjøvik-eleven Whydah Uwampa Kwizera, som rett før påske gikk hen og vant Forskningsrådets «Unge forskere». Vi trenger grepa karer som Erland Tullut i Gudbrandsdal Frakt AS, som miljøsertifiserer bedriften og investerer i lokaler og arbeidsplasser i distriktene. Og jeg heier på kule damer som Therese Rudi fra Ringebu som satser i landbruket, og på folkevalgte som Even Eriksen, 23-åringen som vil bli ordfører heime i Trysil. Det gror godt!

Nå skal vi bygge et nytt fylke, med blanke ark og fargestifter tell. Den nye fylkeskommunen har invitert til åpent arbeidsverksted 24. april. Da vi sendte ut invitasjon fikk vi fortjent kritikk fra Sanna Sarromaa på grunn av vårt mannstunge program. Vi tok raskt grep, og kvinnelige innledere er nå i flertall. Vi skal ikke bygge et gubbefylke. Tvert imot skal vi bygge det inkluderende Innlandet, og da skal vi feire mangfold og løfte fram ulike stemmer.

I vinter fulgte vi NRK-serien Lykkeland, som skildrer hvordan Stavanger utviklet seg til Oljebyen på 70-tallet. Oljeeventyret vokste fram som et resultat av en villet politikk. Det har i flere tiår vært Norges viktigste næring, og bidratt til å bygge det landet vi kjenner i dag.

Vi må gradvis erstatte oljeøkonomien, blant annet gjennom å utvikle bioøkonomien. Det vil si å tjene penger på alt som gror, på en bærekraftig måte. Innlandet er både Norges matfat og de grønne lungene våre. Fylket vårt er derfor et naturlig tyngdepunkt for den grønne bioindustrien. SINTEF skisserer et vekstpotensial i vår region på 25.000 nye grønne jobber og årlig økt verdiskaping på 20 milliarder kroner. Nå skal vi jobbe på tvers av partilinjer, sammen med næringslivet og forskningsmiljøer, for å bli det grønne lykkelandet.

Innlandet er større i areal enn mange europeiske land, og vi har dyktige folk og spennende bedrifter over hele fylket. Vi skal legge godt til rette for at folk skal kunne bo og arbeide her i framtida. Basert på våre naturgitte fortrinn skal vi skape en ny vår for Innlandet. Og da passer det godt å avslutte med Bjørnstjerne Bjørnsons fremste vårdikt:

Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,
- dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,
- i den blir somren til!Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken