Vindturbiner til besvær

Av
DEL

LeserbrevJeg leser i Retten om Nasjonal rammeplan for vindkraft.

Jeg er ikke prinsipielt imot vindkraftutbygging, fornybar kraftproduksjon er av det gode og nødvendig når vi nå skal forsøke å unngå de verste effektene av klimautviklingen. Likevel er det et faktum at utbyggingen av vindkraft på land, og delvis til havs, er en trussel mot naturarealer- og verdier. Det beslaglegger arealer langt ut over selve turbinanlegget. Det må i tillegg anlegges kabelgater og veier, ofte i verneverdige naturområder.

Det ser ut som turbinbladene går sakte rundt, men farten ytterst på bladet kan være over 200 km/t. Søker man på nett finnes utallige artikler og rapporter om fugledød. Det er godt dokumentert at dagens vindturbiner årlig tar livet av mye fugl, blant annet rovfugl som er fredet.

Om disse 13 områdene er noe spesielt verneverdige, har ikke jeg satt meg grundig inn i, men jeg stoler ikke på etater som NVE når det gjelder å ta hensyn til naturverdier. NVE har først og fremst som mandat å legge til rette for kraftproduksjon. Så får vi håpe at myndighetene og politikerne som skal beslutte utbygging vekter miljø og natur høyt nok.

Vindturbinene lager støy, men man burde vurdere om de heller burde anlegges der folk bor enn langt inn i ødemarka, hvis de skal anlegges noe sted. Støy og visuell forringelse er ille nok, men hvor lenge kan vi fortsette å feie forringelsen av naturen "under teppet" i kultiveringens og utviklingens navn?

Personlig er jeg mindre opptatt av at vindturbiner i horisonten ødelegger den estetiske opplevelsen av naturen. Dette er i mine øyne det minste problemet. Likevel, at slike byggverk kan ha en negativ påvirkning for turistnæringen, er det ikke tvil om. Mange, og særlig utenlandske turister, søker norske fjell for å se uberørt natur.

Hans Magnus Enzensberger, en tysk forfatter som i mange år bodde i Norge og som skrev boka "Norsk utakt", var inne på at Norge måtte bevares som Europas "natur-reservat", et sted der det moderne mennesket kunne ta seg inn igjen etter livet i storbyenes mas og kjas.

Det høres nok provoserende ut for oss i Norge, som vil ha alle de godene resten av den såkalt siviliserte får, men det kan være at han var inne på noe. Vi krever nå at land som Brazil verner sine urskoger for at vi skal nyte godt av naturmangfold, til blant annet medisiner, og lagring av klimagassen CO2.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags