Kommentar fra Israels ambassade i Norge angående utstillingen Hellig jord

Av
DEL

MeningerKunst vet å bryte grenser og bøye regler. Det er dens styrke og dens skjønnhet. Kunst setter situasjoner i et annet lys og kan leke med evnen til menneskelig uttrykk og tanke. Kunst bedrar oss, men selv på dette området har vi en tendens til å analysere. Vi bruker hjernen vår for å finne de mest nøyaktige tolkningene.

Ytringsfrihet er en grunnleggende demokratisk rettighet, men selv demokratier trekker opp de legitime grensene for den offentlige debatten. Å krysse disse grensene kan føre til voldshandlinger og rasisme. Selv i det delikate spillet mellom ytringsfriheten og dens begrensninger, er det situasjoner der konsekvensene av å praktisere yttringsfriheten rettferdiggjør brudd på den. Særlig når uttrykket er villedende og tendensiøs.

Det er lite rom for tolkning av Håkon Gullvåg’s Hellig jord. Det israelske flagget flekket med blod, drepte barn, og israelske soldater som avbildes uten at man ser terroristene soldatene kjemper mot – er en ekstremt forenklet forvregning av virkeligheten. Dette er farlig.

Bildene skildrer en natt og dag virkelighet: det gode mot det onde, sterk mot svak. Den såkalte klare skissen av virkeligheten: døde babyer, vold, blod og drap presenterer et ensidig og endimensjonalt bilde.

Det er alltid trist og uønsket at uskyldige sivile blir såret, men man må ta i betraktning at de blir utnyttet av sine egne folk som menneskelige skjold. Dette er fraværende i Håkon Gullvåg’s verk.

Vi oppfordrer Håkon Gullvåg og de ansvarlige ved Rørosmuseet til å ta en titt rundt seg og se hva som skjer i Midtøsten. Se hva som foregår i Yemen, Iran og Irak. I Syria alene er mer enn 500 000 sivile drept. Ingen vet egentlig hvor mange barn som har møtt en tidlig død (noen ganger med kjemiske våpen), eller hvor mange som vil lide av følelsesmessige arr og traumer resten av livet.

Kan du se hva som skjer i det Gaza du har portrettert? Rettsstaten fungere ikke. Det er ingen rettigheter for kvinner. Det er heller ingen rettigheter for medlemmer av LHBT+ -samfunnet, hvorav mange har blitt henrettet offentlig kun fordi de er homofile. Her finnes ingen presse- eller kunstnerisk frihet, og det investeres heller ikke i utdannelse, kultur eller økonomi.

Dette fører kun til flere raketter og selvmordsbombere med et klart ønske om å utslette den jødiske staten Israel, og erstatte den med et kalifat. Dette resulterer i et overlagt og hensynsløst mål om å forårsake dødsfall blant uskyldige palestinere ved å gjemme seg blandt dem, samt skyte raketter fra sivilt befolkede områder mens de skylder på Israel.

Israel prøver kun å overleve i dette ustabile nabolaget. I motsetning til de fleste av våre naboer, forsøker vi å overleve som det eneste demokratiet med pressefrihet, som en funksjonell rettsstat, et samfunn der homofili er lovlig, kvinner er likeverdige og hvor vi lever i sameksistens med en 25% ikke-jødisk befolkning.

Å fremstille Israel som et land hvis eneste ønske er å drepe uskyldige palestinske sivile er uvitende og misvisende. Israel strever for fred mens det er stemmer i den autoritære og sivile sektoren i det palestinske samfunnet som krever ødeleggelse. Kunne du malt dette, Håkon?

Vi håper at det faktum at de fleste israelere ønsker å leve i fred med sine naboer vil gjenspeiles i et av dine fremtidige malerier. Håp vil være et sterkere bidrag til løsningen vi tror du prøver å promotere. Og en ting er helt sikkert: ved å spre hat kommer vi ingensteds.

Vi støtter kunst og dens evne til å takle dilemmaer og stille spørsmål ved grunnleggende antagelser, men i dette tilfellet ser vi nødvendigheten av å understreke absurditeten i den virkeligheten Håkon Gullvåg prøver å fremstille.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags