Gå til sidens hovedinnhold

Svar til Støen ved Hedmark Bonde og småbrukarlag vedrørende lisensjakt og skadefellinger

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

"Hedmark bonde- og småbrukarlag har sett seg lei på at lisensjegere og skadefellingsmannskap ikke får gjøre jobben sin i fred " står det å lese på retten.no den 11 mars.

" Samfunnsoppdraget skal gjennomføres uforstyrra" sier styreleder Ståle Støen fra Folldal.

Rovviltets Røst har vært ute flere ganger, ved både skadefellinger og lisensfellinger - sist ved lisensfellinga av Julussaflokken og Osdalsflokken i Hedmark i januar - og har vært ute for å dokumentere hva som foregår.

Vi ser at Støen kaller dette for et "samfunnsoppdrag" og da burde det vel være av allmenn interesse å vise samfunnet for øvrig hva som skjer. Det vi så under disse 9 døgnene vi var ute er ikke et "samfunnsoppdrag" verdig.

Myndighetene snakker hele tiden om å dempe konfliktnivået, og dersom det skal bli forbudt å "følge med" på offentlige samfunnsoppdrag er ikke akkurat det måten å gjøre det på.

Vi var vitne til mye som gjør nettopp det motsatte: Jegere som lo og tullet over sambandet under ettersøk på skada dyr, jegere som heller ville sitte i bilen og varme seg og drikke kakao enn å gå på ettersøk, skadeskytinger og reine bomskudd!

Bonde- og småbrukarlaget foreslår også å ta inn et nytt punkt i rovviltforskriften slik at lisensfelling kan skje " uten hindringer og forstyrrelser fra individer og grupper av individer" leser vi videre.

Det var ingen personer av de som var ute for å dokumentere som hindret eller forstyrret noe som helst. Alle var inneforstått med at jakten var lovlig og ingen skulle opptre kritikkverdig.

Støen uttaler også at dette er av sikkerhetsmessige hensyn, at uønska ikke-involverte personer kan dukke opp i fellingsområder og sette eget liv i fare

Vi lurer samtidig på om Støen mener det samme burde gjelde under f.eks elgjakt? Det er vel en like stor risiko at personer på tur i skogen "setter sitt eget liv i fare" under elgjakta? Eller under hvilken som helst jakt for den saks skyld? Mener Støen at skogen kun bør være for jegere den tiden det foregår jakt der?

Og er det ikke jegernes ansvar å vite hva de skyter på? Det er da vitterlig de som bærer våpenet som bærer ansvaret!

Støen viser med all tydelighet at dyrevelferd for ham er ikke-eksisterende når han nå vil ha ulvejakt innenfor sonen til helt ut mars måned. Da snakker vi om mulig drektige dyr, og etter det vi opplevde under jakten i januar der rundt 100 jegere vaset rundt i skogen ser vi med bekymring på hvor stort stressnivå Støen er villig til å utsette mulig drektige dyr for.

Rovviltets Røst vil selvfølgelig fortsette å være tilstede under jakt og kan heller ikke love Støen å holde oss hjemme når bæra bugner i skogen, uansett hvilken jakt som måtte foregå.

Anne Margrethe Vadder,

Rovviltets Røst

Kommentarer til denne saken