Distriktsopprør på gang

I TOG: Knut Harald Skogli og Kristin Plassen, med gul og grønn plakat, demonstrerte i Oslo. (Arkiv: Tonje H. Løkken)

I TOG: Knut Harald Skogli og Kristin Plassen, med gul og grønn plakat, demonstrerte i Oslo. (Arkiv: Tonje H. Løkken)

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederFredag valgte Aftenposten å bruke førstesideoppslaget i hovedavisa og 20 sider i A-magasinet på tittelen «Her er det norske distriktsopprøret.» De har forflyttet seg ut av redaksjonslokalene og hørt folk om ulv, politireform, kommunesammenslåing, landbruksmelding, oljeleting, sykehus og forsvarsanlegg som forsvinner.

DEN så jeg ikke komme, som det så muntlig heter.

Spenningen mellom by og land er ikke noe nytt. Den har vært, og vil vel alltid være der. I vår region kjenner vi på den mer og mindre til tider og hele tida, sjøl om det svinger litt med trender og konjunkturer, ressurstilgang og regjeringspartier. Men at «tanta i Akersgata» velger å videreformidle så mange stemmer fra distriktene, er ikke hverdagskost.

Avisa peker på at med velstandsutvikling følger urbanisering. Det kan være både nødvendig og riktig. Men, skal en ta alle spaltemeter og seer- og lytter-tid, som viser opprør – og folks ønske om å ta et oppgjør – mot og med det de opplever som sterke sentraliseringskrefter, tyder det på at noen strekker strikken langt i sin reform-iver for tida.

Når distriktene opplever mange av regjeringens reformer som sentraliserende, reagerer de/vi. Når utkantene erfarer at de mister velferdsgoder som andre beholder, sier de fra. Når avstanden mellom makta, de som definerer virkeligheten og legger rammer for folk sine liv, oppleves fjernt fra der livene leves og konsekvensene kjennes på kroppen, vekkes motkreftene.

I disse dager vises det både på lengden på fakkeltogene og politiske meningsmålinger. Det er valgår i år. Dette blir spennende!

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags