Svøm med tak over hue’

Kjell Arne Bangen Johnsen.

Kjell Arne Bangen Johnsen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerSangen om østerdølen slår som kjent fast at ”ska vi ut å bade, må vi først få høgd på høl”. Altså ska vi ikke ut å bade! Det er så enkelt! Vi bade stort sett inne oppi Østerdalen. Ja, til og med alvdølan! For akkurat detta med tak over hue’ har dem klart for seg, alvdølan, der dem ligg på rygg og plaske med freske fraspark i bassenget oppå Grindegga...

På Tynset har vi òg svømmehall. Nesten. Planker dett ned, og den er stengt til jul... Er det virkelig sånn vi vil at svømmehallen på Tynset ska fremstå? Er dette enden på visa, eller vil det bli tatt tak i og reparert? Hva med utbygging - blir det lagt på is? Kan kommunen hoste opp noen millioner til nok et idrettsanlegg? Eller er det bare dem som skrik høyest som får?

Det er kanskje for sent å skrike høyt når du ligg der å kave. Kravet til å kunne oppholde seg ufrivillig i vatn kan dukke opp i mange situasjoner. Enten du fiske ell bade, kan uhellet være ute, for deg eller noen i nærheten. Da hadde det vel vært greit å kunne litt elementær grunnteknikk i brystsvømming? Med hånda på hjertet: Kan du svømme mer enn 100 meter? Dykke et par meter og redde en livløs person? Oppholde deg i vatn uten å få panikk etter 5 minutt? Nye krav til fjerdeklassinger er blant anna at dem ska kunne hoppe uti på djupt vatn, svømme 100 meter, dykke og hente en gjenstand med henda, ligge å flyte i 3 minutt og svømme nye 100 meter, før dem tar seg på land. Slikt kjem ikke av seg sjøl - skolan treng en hall som fungere!

Et moderne svømmeanlegg gir mange muligheter for brede lag av befolkninga. Alt fra babysvømming til eldresvømming, rekreasjon-, mosjon- og konkurransesvømming, skolesvømming, annen svømmeopplæring og livredningskurs... Et velfungerende anlegg kan være både en møteplass og en sosialiseringsarena. Men det koste, det er klart... Så la oss stikke fingern i jorda, kjære Tynset kommune: Hva treng vi egentlig mest, misforstå meg rett men, en fotballhall, ei rulleskiløype eller et svømmeanlegg? Hva vil gi mest glede og nytte for hele befolkninga?

En ting er sikkert: Det bli knapt tatt et svømmetak på Tynset uten tak over hue’!

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags