Å kjempe mot vindmøller

Raudsjøpiggen

Raudsjøpiggen Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg skal ut og kjempe mot vindmøller. Da romanfiguren Don Quijote gjorde det samme for 400 år siden forvekslet han vindmøller med onde kjemper. Mannen var gal. I dag er det ingenting komisk i kampen mot vindmøllene.

NVE har plukket ut 13 områder i landet som er best egnet for vindkraft. Et av de 13 er fjellområdene mellom Tolga, Tynset og Rendalen. NVE vender det døve øret til kongeørn, jaktfalk, myrhauk, brushane, fiskeørn, dobbeltbekasin og villrein med begrunnelse i svært gode produksjonsforhold. Det er i seg selv skandale. For meg er dette også personlig.

Den første skikkelige fjellturen jeg husker var til Rendalssølen. Jeg var bare 5 år, men husker likevel gleden, mestringsfølelsen og den fantastiske utsikten. Da dattera mi Lilly var 1 år bar jeg henne opp på Raudsjøpiggen. Fra toppen kan man se 4 mil sørover til Rendalssølen. Alt i mellom er villmarkspreget vakkert fjellterreng. Her kan man gå over 5 mil i rett linje uten å krysse en eneste vei. Her har jeg ligget på rygg, lyttet til stillheten og kilt meg selv på kinnet med myrull mens mamma har fylt bøtte etter bøtte på sine favorittmoltemyrer. Det er blant mine beste barndomsminner. Hele området regnes nå som egnet for vindkraft.

NVE mener selv området er mest egnet for et svært stort anlegg eller flere store anlegg. Det betyr mange 200 meter høye vindmøller og et omfattende system av anleggsveier og kraftlinjer. En massiv vindkraftutbygging vil være synlig fra hver fjelltopp i hele regionen. Noe av det beste med å bo i Nord-Østerdalen er at man fortsatt kan få villmarksfølelsen. Den muligheten risikerer vi nå å miste. Det kan ikke skje. Jeg vil ikke la det skje.

I Hedmark Miljøpartiet De Grønne har vi vedtatt motstand mot alle vindprosjekter i fylket. Vi har allerede mistet Raskiftet, vi er i ferd med å miste Kjølberget. Det må stoppe. Hele poenget med det grønne skiftet er å tilpasse forbruket vårt så vi slipper å ødelegge mer natur.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags