Skal vi snakke om mobbing ved Røros skole en gang til?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er for tida mye fokus på mobbing ved Røros skole. Det er veldig bra at det blir satt fokus på mobbing fra alle parter og at noen sier fra når man har noe å melde i slike saker er viktig og riktig. Bra!

DEL

Meningsretten Mitt innlegg i debatten er at det å fokusere på at det er mye mobbing på Røros skole, blir en innsnevring av virkeligheten. Det foregår mobbing på Røros skole. Det vet vi. Omfanget kan sikkert diskuteres, men en mobbesak er alltid en for mye.

Jeg tror ikke barna lærer å mobbe på skolen. Skolen er en arena der mobbing foregår, men mobbingen foregår like mye på snapchat, Instagram, facebook, idrettsbanen og i fritiden. Den siste «mobbe-metoden» jeg hørte om, var at man «muter» den man ikke liker når man spiller playstation. Man samles en gjeng for å spille online, og så muter man, stenger ute, den man ikke ønsker å ha med. Dette foregår på gutte- og jenterommet, vegg i vegg med der vi voksne sitter i sofaen. Og vi har ikke peiling!! Eksemplene er mange.

Min påstand er at lærerne og skolen kanskje er den yrkesgruppen og den institusjonen som jobber mest mot mobbing. Kanskje er lærerne den eneste yrkesgruppen som jobber systematisk mot mobbing. Lærere observerer, kaller inn til møter, ringer foreldre, har klassesamtaler, driver MOT-kampanjer og snakker daglig med elevene, barna våre, om hvordan de skal oppføre seg mot hverandre. I tillegg skal de undervise. De har handlingsplaner mot mobbing, retningslinjer for hvordan det skal håndteres. Lærerne ser, hører, spionerer og snakker om hvordan de skal bekjempe mobbing daglig. De snakker om mobbing på foreldremøter og de prøver å lære oss foreldre gode holdninger.

Tar men en tur innom facebook så finner man fort mange eksempler på mobbing voksne imellom enten det gjelder mobbing for politisk ståsted eller holdninger til kulturforskjeller.

Selvsagt er lærerne også mennesker, og som i alle yrker kan man alltid bli bedre og flinkere. Det må man aldri slutte å strebe etter.

Røros skole er en trygg og god plass å være for de fleste elever. Her er det lærere som daglig jobber med et godt og trygt læringsmiljø for barna våre.

Men for noen elever er ikke Røros skole en god plass å være. Det er en arena der de blir utsatt for krenkelser og mobbing. Disse elevene må vi hjelpe. Det krever en stor innsats fra skolen, men ikke desto mindre fra foreldre, skolehelsetjenesten, BUP, psykisk helsevern og flere.

Den største oppgaven har vi selvsagt som foreldre. Gi barna våre gode holdninger, lære dem å akseptere forskjelligheter, lære dem evnen til å sette seg inn i andres situasjon og se kameratene sine fra deres ståsted. Vi må lære barna våre å være snille og ville hverandre godt. Så enkelt og så vanskelig.

Hvis vi som foreldre, idrettsledere, arbeidstakere, arbeidsgivere, naboer, venner og politikere hadde gjort noe av alt det skolen og lærerne gjør, hadde vi kanskje kommet nærmere en mobbefri hverdag. Jeg tror vi skal se til skolen og lære av dem. For skolen er inne på noe. Så må vi som er rundt, i alle de rollene og arenaene vi har i samfunnet, henge i og jobbe vi også. For gode holdninger er smittsomt. Det kan i beste fall infisere en hel skolegård. #notetoself

Les også:

Varsler om mobbing i skolen på Røros: – Det skal ha foregått grove tilfeller over år

Virksomhetsleder om mobbing ved Røros skole: – Noen trinn har større utfordringer enn andre, og vi tar det på alvor

FAU: – Vi har diskutert mobbing generelt

Kjærsti (68) ble mobbet av elevene sine i årevis: – Hvor ble det av respekten for meg som menneske?

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken