Gå til sidens hovedinnhold

Hva skal stå i sentrum?

Artikkelen er over 4 år gammel

Styret i Sykehuset Innlandet vedtok fredag ettermiddag enstemmig at det bør bygges et nytt storsykehus ved Mjøsbrua.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Alle styremedlemmene, med styreleder Anne Enger i spissen, støttet dermed administrerende direktør Alice Beate Andersgaards innstilling om et storsykehus sentralt i regionen ved Mjøsbrua. Det nye sjukehuset skal erstatte dagens sjukehus i Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Elverum.

Før dette hadde blant annet en spesialist på byplanlegging hevdet at forslaget om et sykehus ved Mjøsbrua er helt hårreisende. Det ble begrunnet med at det vil være plassert for langt unna byene Gjøvik, Hamar og Lillehammer.

Spesialisten fikk støtte blant annet fra forskningsleder Aud Tennøy ved Transportøkonomisk institutt. For noen uker siden gikk også de fire ordførerne i Elverum, Hamar, Gjøvik og Lillehammer nokså overraskende ut med at de ville vrake ideen om et Mjøs-sjukehus og slo fast at det nye sjukehuset må ligge i en av byene, uvisst hvilken by.

Det argumenteres med at det blir lite miljøvennlig og vanskelig med kollektivtransport til et nytt storsjukehus utenfor en av de eksisterende byene. En argumentasjon det er vanskelig å følge, all den tid all kollektivtransport mellom Gjøvik, Hamar og Lillehammer må forbi enten Moelv eller Biri uansett.

Advarslene mot å bygge en ny stor, offentlig arbeidsplass utenfor de største byene i regionen, ble altså ikke hørt av styret i Sykehuset Innlandet. Det er bra, for vi kan ikke se at det å legge det nye sjukehuset i en av de fire ovennevnte byene vil gi et bedre tilbud til pasientene enn ved et helt nytt Mjøs-sjukehus.

Et nytt sjukehus på de planlagte stedene vil ha gangavstand til og fra jernbanestasjonen, direkte avkjøring fra E6, nok arealer til enkel parkering, stor nok tomt og grei beliggenhet.

Når det er sagt er det også viktig å poengtere at lokalisering av sjukehus ikke er et byutviklingsprosjekt, men en viktig oppgave for å sette pasientens helse og sikkerhet i fokus, og skal være til beste for hele regionens innbyggere.

Vi har sagt det her på lederplass i Retten før i høst og gjentar: Her er det pasienten og ikke sjukehuset som skal settes, stå og være i sentrum.

Kommentarer til denne saken