Støvet har begynt å legge seg etter sjokket som møtte oss mange, morgenen 9. november. Mange følte nok på et lite sukk i den norske folkesjela, da verdens mektigste land, og en av våre nærmeste samarbeidsnasjoner fikk en sexistisk, fremmedfryktforkjemper ved roret.

Vi får håpe Donald Trump ikke er noen «Lord of the rings», for er det én ting verden ikke trenger nå, så er det ringvirkninger fra det amerikanske valget. I Frankrike seiler presidentkandidat for Front National, Marine Le Pen fremover på målingene før valget som til våren skal holdes der. UKIP i Storbritannia viste muskler under Brexit, og heier nå på fremmedfrykten Donald Trump vant valget med.

Se bare hvordan vår egen integreringsminister, Sylvi Listhaug skryter for hele verden om at Norge er Europas mest bestemte land i å returnere afghanske asylsøkere med avslag. Vel, kjære Den norske regjering! Gratulerer! Dere gjør en fremragende innsats med å sende ut signaler til resten av verden, og være med på å forsterke den høyrepopulistiske bølgen som nå slår over oss.

Det er ikke dette vi trenger nå. Det viktigste vi har lært etter det amerikanske valget, er at vi skal ta disse menneskene som roper om frykt på alvor. Vi kan ikke la dette gromset og denne mangelen på medmenneskelighet påvirke styrken i vår egen ideologi. Vi må tørre å si hva vi står for, og rope høyt nok. Det å forvalte makt, handler om å gjøre noe godt for alle, ikke fremheve seg selv slik nasjonalismen ofte gjør. Politikken som nå vinner frem over store deler av verden mangler perspektiv av felleskap. Og medmenneskelighet fremfor alle vi omgås.

Den største feilen Hillary Clinton gjorde, var å med sin anstendighet regne med at folk skjønte konsekvensene av ytringene til Trump. Dessverre ga ikke det ønsket resultat. I Norge har vi ikke med vår velfungerende velferdsmodell, mulighet til å få noen Trump ved makta. Det vi derimot risikerer å få, er fire nye år med en regjering som tillater sin innvandrings- og integreringsminister å spre fremmedfrykt og hat. Vi risikerer å la hatet fra ytre høyre få vinne frem, men den kampen har vi ikke råd til å tape. Et varmt og inkluderende samfunn må igjen settes på dagsorden.