Gå til sidens hovedinnhold

Hvor kaldt er det å være tenåring?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som lærer i videregående er det fascinerende å følge med på mote blant unge. Skomoten de siste par vintrene har opptatt meg. Det at det ikke skal være vintersko noe mer. Dette er særlig blant unge, men det er også utrolig mange voksne oppegående mennesker som bruker joggesko gjennom hele vinteren. Nå er jo ikke dette noe stort problem mange steder i vårt langstrakte land. På Sørlandet eller langs kysten, men vi bor tross alt på ett av de kaldeste stedene i Norge, og moten kommer jo hit også.

Sokker skal i dag gå minimalt opp på ankelen. I tillegg skal buksa brettes opp, slik at hovedpersonen, huden på ankelen, vises. Skoene kan være litt forskjellig, men gjerne Converse, eller vinterens store slager, en ensfarget Nike i grått, svart eller hvitt, med hvit såle. Enkelte jenter har litt mer vett i skallen og går i såkalte «Blundstone» boots, svarte eller brune ankelboots med strikk, eller lave UGGS, men da brettes buksa desto mer opp, slik at denne «ankelstripa» fortsatt vises. 

En annen mote som har kommet tilbake er slipperser. Gjerne den typen Adidas vi hadde på 90-tallet. Men nå skal det være ankelsokker, gjerne hvite, og slike slipperser. Fascinerende. Noen strekker seg så langt som å gå ute i disse også. Det er ikke mange ukene siden jeg så en 16-åring vade rundt i dypsnøen i -5 i oppbretta bukse, ankelsokker og Adidas slipperser. 

Jeg for min del driter i hele motebildet, og kler meg etter temperatur, og når gradestokken viser blått, særlig når det begynner å krype ned i tosifret, så er det ikke mye bare ankler å se hos meg. De hører hjemme på tosifret pluss. Da er det ull longs, sokker, ullsokker, og digre vintersko, gjerne type Nesnalobber, Røroslabben eller selskinnsko.

Nå skal det sies at de aller fleste ungdommer skifter til vintersko når det kryper under -25 grader, men det er dessverre også de som fortsatt kjører på med sommersko.

Jeg tenkte jeg skulle prøve denne galskapen, og sist lørdag formiddag fant jeg fram ett av mine Conversepar, som for tiden ligger i vinterdvale i skoskapet fram til snøen smelter i mai. Åpnet sokkeskuffen som har vært lukket siden september, da ankelsokker fortsatt ble brukt, og jeg gikk ut i -7 med oppbretta bukse. Jeg gikk de 50 metrene til postkassen. En tur på ca 30 sekunder. Det var mer enn nok for meg. DETTE KAN IKKE VÆRE SUNT!!!

Jeg er veldig glad for at skomoten da jeg gikk på videregående var vide bukser, gjerne oppklipt og innsydd med mer stoff for å få skikkelig sleng, for å dekke over leggissene som igjen lå oppå digre platåsko. I dag kan vi diskutere om dette var pent, det var jo «dødskult» i 2000, men en ting er sikkert, vi frøs ikke på bena. 

Kommentarer til denne saken