Skogsarbeideren før og nå

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I november i fjor hadde jeg besøk av en hogstmaskin i skogen for aller første gang. Med henda i lomma stod jeg og betraktet skogsarbeideren i sitt varme og hydrauliske førerhus. Det tok bare sekunder før grana var felt, kvistet og kappet opp i riktige lengder, helt utrolig.

Et vanvittig  tempo, så her var det viktig å få stoppet hogsten i tide, hvis en ikke ville bli  stubbeier. Mens jeg stod der å så på kom tankene tilbake til midt på 60-tallet. Fatter'n  drev med tømmerhogst  og kjøring med hest vinterstid, og jeg fikk være med. Da var det svansen (sag) barkespade og øks som gjaldt. Det var et hardt arbeid, særlig å barke grana da det var sprengkaldt.

Jeg maste på fatter'n  at han burde kjøpe seg en motorsag (den hadde vært på markedet en god stund) men nei, måtte drive som han hadde gjort i alle år. En efta før jul dukket Paul Jæger opp,  en motorsagselger fra Tynset. Det måtte være en meget dyktig  selger, for han greide å overbevise fatte',n  og  det ble kjøp .

En Husqvarna-sag og vekten var ca. 8.5-9 kilo. Så det var rene julekvelden, senere ble det en Partner-sag. Jeg sov ikke mye den natten, gledet meg til en ny dag og at det  ble lyst, så vi kunne dra i skogen. Saga startet og den første grana gikk i bakken på under minuttet, og det var et stort framskritt sammenlignet med svansen. Motorsaga ble brukt  til  å felle  og kappe stokken, jeg fikk ikke bruke den til å kviste, det var for farlig sa fatter'n. 

Vi hadde ikke verneutstyr den gangen (det var sikkert mulig å få tak i). Det var vadmelsbukse, snøsokker og bekksømsko  som vi brukte. Men det var et minus med saga den ville ikke starte hvis den var halv varm, så jeg felte en del trær og kvistet med øksa, og da var den kald til kappinga skulle begynne.

Det var ikke frisklivsenter den gangen, så skogsarbe' var en fin måte å trene styrke på. Vi gutta så på oss som fullverdige arbeidskarer da vi var en 14-15 år, men det kunne være så  ymse. Det spørs hvem vi sammenlignet oss med.  Jeg så opp til fatter'n og da kunne jeg ikke si  med den alderen at jeg var en fullverdig arbeidskar.

Fatter'n  tok på seg hogging og kjøring for andre skogeiere. Så en dag spurte jeg hvorfor han ikke hogg i sin egen skog. Nei, nei, skogen vår er banken, så den må stå i tilfelle det skulle bli ekstra dårlige tider. Jeg skjønte ingen ting av det, dårlige tider, vi hadde da det vi trengte, mat, klær og tak over hodet hva mer trengte vi.

Det var den gangen det var tømmerpriser både til hogger og skogeier, for i dag er det kun volum som gjelder.

 

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken