Skøyteeventyr på Tynset

Skøytemoro, illustrasjon

Skøytemoro, illustrasjon Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerJeg har med interesse og glede lest reportasjen om skøytesporten på Tynseti Arbeidets Rett 3. februar.

Skøytegruppa kom i gang i 1965,men sannelig var skøyteinteressen på Tynset stor også i årene før dette og det kan kanskje være på sin plass at noe av dette også kommer fram i forbindelse med 50-års feiringa til skøytegruppa i TIF.

For oss som var unge på Tynset i slutten av 50- og først på 60-åra var Stasjonstjønna en drømmearena når isen la seg i oktober/november. Her hadde vi lengdeløpskonkurranser og bandykamper. En ny verden åpna seg med den nyanlagte skøytebanen ved daværende Tynset Gymnas og Statsrealskole i 1959. Banen var bare ca. 250 meter, men med flomlys og super isflate ble den åpnet med pomp og prakt av ildsjeler blant foreldrene. Åpningsdagen krydde det av publikum og unge løpere. Nederlands storløper Kees Broekman satte en ekstra spiss på dagen.

Banen ble dessverre nedlagt etter få år og vi unge stod tilbake uten mulighet til å dyrke vår store idrett. En skal huske på at dette var få år etter Hjallis sin glansperiode og mens Knut «Kuppern» Johannesen var på topp. Skøyteinteressen i Norge var enorm og vi satt klistra inntil radioapparatene lørdagseftan klokka tre, etter skoletid, når det var EM – eller VM-sendinger og Knut Bjørnsen og Per Jorset gikk på lufta.

Heldigvis, noen foreldre tok tak, og vi fikk skøytebane på Sandbakkentjønna. Her var det mye dugnad og snømåking også for oss unge skøyteløpere. I tillegg hadde vi banen på Tolga som var «ordentlig» 400 metersbane. Hele vinteren tok vi motorvogna til og fra Tolga for å trene og gå løp. I tillegg konkurrerte vi på Rena og Hamar og på et minneverdig bløtisstevne i Folldalen på vårparten.

På Tolga ble det i mars hvert år arrangert internasjonale stevner i årene fra 1958-1964 (ca.)

I 1960 kom hele det norske skøytelandslaget med «Kuppern» og Roald Aas i spissen direkte fra OL i Squaw Valley til Tolga med ferske gullmedaljer i kofferten. Flere tusen tilskuere fra hele regionen innfant seg lørdag og søndag da løpene gikk.Her var løpere fra mange land. Juhanni Jarvinen og Toivo Salonen fra Finland, Kurt Stille fra Danmark,italienere, nederlendere og engelskmenn! Her dukket det også opp et skøytetalent fra Tynset. Det gikk et sus gjennom publikum da Nils Ola Hugubakken stormet mot mål og slo selveste Fred Anton Maier, riktignok på 500 meter. I 1963 satte for øvrig sveriges storløper Jonny Nilsson verdensrekord på Tolgabanen med 4.27.6 på 3000 metern.

Sentral i skøytemiljøet på Tynset først på 60-tallet var Martin Solvang. I tillegg til å være en usedvanlig talentfull stilløper på skøytebanen var han også naturlig midtpunkt, trener og dugnadsleder for de yngre løperne. Martin ble nr.4 i junior-NM på Tolga i 1964 bak Roar Grønvold, Bjørn Tveter og Arne Lier – løpere som senere hentet OL- og mesterskapsmedaljer. Martin ble tatt ut til landslagssamlinger etter dette. Han var derfor inspirator og tilrettelegger for Willy Olsen og de andre yngre som kom etter.

Nå ble banen på Bjørnsmojordet anlagt og historien videre er fortalt i reportasjen 3.februar.

Med skøytehilsen, Kjell Sigurd Stenersen

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags