Hva Venstre mener om utbygging av Glåma gjennom Tolga og Eidsfossen

Eidsfossen i Glomma, rett syd for Tolga

Eidsfossen i Glomma, rett syd for Tolga Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerAnne Grete Beck Andersen i Røros AP etterlyser i Meningsretten 6/9 et klart svar på hva Venstre mener om utbygging av Eidsfossen i Tolga kommune.

Etter at det mest miljøskadelige alternativet, som omfatter Eidsfossen, fikk konsesjon, er Venstre er klar på at dette er en utbygging med uakseptabelt store miljøkonsekvenser, og som vil ramme den sterkt voksende fisketurismen hardt.

Harrfisket i Glåma tiltrekker seg fiskere fra hele Europa, og er etterspurt som arena for både EM og VM i fluefiske. Selv om en utbygging ikke vil utrydde harren, vil selv en mindre reduksjon gjøre at fisket går fra det beste i Europa til ett område i mengden. Det bidrar heller ikke positivt at en istedenfor en naturlig foss kommer fram til et tunellutløp.

I Norge er det slik at drift av nettet og selve kraftproduksjonen er skilt i forskjellige enheter. Utbygging av linjenettet må finansieres av forbrukerne. Et eventuelt Tolga Kraftverk vil derfor ikke bidra til å redusere nettleia for forbrukerne i regionen.

En oppgradering av linjenettet fra Tynset til Røros som Venstre selvsagt er positive til, vil med dagens system fortsatt måtte betales av brukerne uavhengig av kraftverk på Tolga. Når det er mer enn nok kraft, men muligens ikke sikker nok strømforsyning, virker det søkt å argumentere for å bygge ut et kraftverk på Tolga framfor selv å bygge ut strømnettet.

Datalagringssenter krever et strømnett av helt andre dimensjoner enn det som er planlagt i forbindelse med Tolga Kraftverk (kilde Røros E- verk).  Tolga Kraftverk vil således ikke ha noen betydning i forhold til hvor slike sentre etableres.

Venstre vil kombinere miljø- og gründervirksomhet. En arbeidsplass basert på regionens naturlige fortrinn som fisketurisme, campingplassdrift eller som tilleggsnæring til jordbruket i form av guiding, overnatting og bespisning, er for oss like mye verdt som en arbeidsplass som krever store investeringer og inngrep som vi aldri kan reversere.

For Venstre                                                     Hedmark Venstre                                          Tolga Venstre

Ola Elvestuen                                                 Ole Frode Mikkelsgård                                    Svein G. Bakken

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags