Tynset er den langsiktige arkivløsningen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevI valget fikk regjeringen tydelig beskjed om at folk ønsker aktivitet i hele landet. Å bygge helsearkivet på Tynset, ville vært klokt dersom de ønsket å ta signalet på alvor. Dersom arkivet kommer til Tynset, vil det spikre arbeidsplasser til regionen vår for all overskuelig fremtid. En digitaliseringsenhet basert på leie av lokaler gir ikke samme sikkerhet - arbeidsplassene kan flyttes vekk. En skikkelig investering som staten ville gjort med selve Helsearkivet på Tynset, vil dra med seg nye fremtidige muligheter. Med både fagmiljø, bygg og infrastruktur på plass, ville Tynsetsamfunnet og Nord-Østerdalen stått veldig sterkt for å huse enda mer aktivitet når tilknyttede muligheter kommer i fremtida.

Arkivering er ingen midlertidig oppgave. Målet med arkivet er tvert i mot at ting gjøres permanent. Derfor blir det ekstra viktig å gjøre langsiktige beslutninger. Nå kan det derimot ende med et kortsiktig valg som gjør at staten må betale betydelige summer i årlig arkivleie i tillegg til risikoen man må akseptere ved at avtaler skal reforhandles. Fellesskapet mister langsiktigheten vi kan få ved å eie arkivbygget.

På Tynset er det klart for å sette spaden i jorda. Tomteprisen er rimelig, og Statsbygg har slått fast at grunnforholdene er fine. 40 millioner er investert i veier, eiendom og reguleringsarbeid. Argumentene for å bygge er bunnsolide. Når Høyreleder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen samt Høyrenestleder og helseminister Bent Høie alle likevel går vekk fra egne løfter om at Helsearkivet skal til Tynset, viser det hvor langt de er villige til å gå for at verdier skal havne andre steder.

Denne saken handler derfor om noe mer enn selve arkivet. Historien er et godt eksempel på hvordan politisk makt kan brukes til gevinst for noen, til ulempe for andre. Regjeringen nedprioriterer Nord-Østerdalen, Hedmark og regioner med mye til felles med vår. Men i denne erkjennelsen ligger det faktisk også en mulighet. Det er muligheten til å bygge et levende og sterkt politisk miljø som kan vise at Norge som fellesskap er tjent med en politikk for hele landet og en bedre retning.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags