Del bilen, spar penger og miljø

BILKOLLEKTIV: Kerstin Ulrich har vært bilkollektivmedlem i Oslo, og har tatt initiativ til å få en avdeling av Trondheim Bilkollektiv til Røros.  - Jeg bor og arbeider i Røros sentrum og har behov for bil bare av og til, sier hun, og er glad for at daglig leder Leif Tore Anderssen (t.v.) i Trondheim Bilkollektiv og Henrik Raaden Slettum i Slettum Bil på Røros har tent på ideen og har samarbeidsavtalen klar. Foto: Tor Enget

BILKOLLEKTIV: Kerstin Ulrich har vært bilkollektivmedlem i Oslo, og har tatt initiativ til å få en avdeling av Trondheim Bilkollektiv til Røros. - Jeg bor og arbeider i Røros sentrum og har behov for bil bare av og til, sier hun, og er glad for at daglig leder Leif Tore Anderssen (t.v.) i Trondheim Bilkollektiv og Henrik Raaden Slettum i Slettum Bil på Røros har tent på ideen og har samarbeidsavtalen klar. Foto: Tor Enget

Artikkelen er over 1 år gammel

Kerstin Ulrich bor og arbeider i Røros sentrum og bruker bilen av og til. Hun har tatt initiativ til bilkollektiv på Røros.

DEL

– Jeg har regnet på det, og har funnet ut at bilen koster meg rundt 8-9.000 kroner i måneden - og jeg kjører ikke mer enn 6.000 kilometer i året. Jeg har bodd to år i Oslo og var medlem i bilkollektiv. Jeg er sikker på at et slikt kollektiv har ei framtid på Røros. Det gjør bilbruken billigere, det er praktisk og det sparer miljøet, sier hun.

Tente på ideen

Hun tok kontakt med daglig leder Leif Tore Anderssen i Trondheim Bilkollektiv. Han tente på ideen. Det samme gjorde Jan Arild Sivertsgård som er vedlikeholdssjef ved Bane Nor - og han sørget for parkeringsplasser ved Røros stasjon. En henvendelse til Henrik Raaden Slettum resulterte i en avtale med Slettum Bil.

– Det er så flott at alle går inn i dette med liv og lyst, sier Ulrich.

Vokser stadig

Bilkollektivene i Norge vokser, slik også i Trondheim.

– Kollektivet ble etablert så tidlig som i 1996, og ble startet av studenter som manglet bil. I 2007 hadde vi ti biler - nå nærmer vi oss hundre biler, forteller daglig leder Leif Tore Anderssen i Trondheim Bilkollektiv.

Han forteller at de har 35 oppstillingsplasser i Trondheim og i boligområdene rundt sentrum.

– Vi har både store og små personbiler og vi har varebiler, vi har 1.100 andelseiere og nærmere 2.000 brukere. Blant annet har vi fylkeskommunen som medlem - og av andelseierne er det rundt 90 bedrifter og organisasjoner, sier han, og legger til at de har begynt å se på å få elsykler inn i «bilstallen».

Praktisk

Anderssen peker på fire viktige suksessfaktorer for bilkollektivet.

– Tilgjengeligheten er svært viktig. Så handler det om økonomi for den som ikke har behov for bil daglig, eller i stedet for en bil nummer to. Det er praktisk, og det er miljøvennlig. I tillegg har det et folkehelseaspekt; det viser seg at medlemmer i bilkollektiv går og sykler mer til daglige gjøremål enn bileiere, sier Anderssen.

Avtale med forhandler

På Røros har Trondheim Bilkollektiv fått en avtale med Slettum Bil.

– Bakgrunnen er at vi har svært gode erfaringer med Toyotaforhandlere i Trondheim, og vi er glad for at Slettum Bil vil være med oss på Røros. Det er viktig for oss at vi tilbyr nye, gode biler - etter hvert også elbiler, sier Anderssen.

Henrik Raaden Slettum ved Slettum Bil er ikke redd for at et bilkollektiv fører til færre bilkjøpere.

– Dette handler om å være med i utviklinga. Både private og bedrifter vil tilpasse bil til bruk, og det er mange som ikke har daglig bruk for bil. Da er bilkollektiv et fleksibelt og godt tilbud, sier Slettum.

Den første bilen som blir tilgjengelig i bilkollektivet på Røros blir en større familiebil med hengerfeste og takstativ - og med firehjulstrekk.

– Det er en bil som kan brukes til de fleste formål. Etter hvert vil bilparken forhåpentligvis inneholde både store og små biler, sier Leif Tore Anderssen.


Artikkeltags