Gudfaren til hele arrangementet er veteranbilentustiasten Trygve Krogsæter fra Oslo, med sin strøkne Buick 1924 modell.

SE BILDER: Vakre veteraner

– Jeg startet disse årlige samlingene for 30 år siden og vi kaller det med rette for «Styrkeprøven». Nå har dette utviklet seg, og årlig har vi en langweekend, enten i Norge, Sverige, eller i Danmark. Jeg synes det er artig når nivået på deltakerne er blitt så høyt. De fleste har på seg tidsriktige klær og det blir flott 1900-tallstemning. Vi som plages med denne hobbyen, er en gjennomsveiset gjeng. Hver gang vi investrer i en annen veteranbil, skjer det ofte til våre koners store fortvilelse. Derfor kaller vi ikke bilene for gamle biler. De er våre damer, og alle vet at gamle damer kan være underfundige, og det er også disse bilene, sier Krogsæter med glimt i øyet.

Store verdier

I løpet av helga har 50 veteranbilentustiaster satt sitt preg på Røros og bygdene rundt Aursunden. Lørdag var det defilering

– Neste sommer reiser vi til Ystad som er i Skåne i Sverige, sier Krogsæter.

Hvor store verdier disse bilene representrer, er et ubesvarlig spørsmål.

– Fredag var det rebusløp, tross regnet som kom. Da gikk turen fra hovedbasen Røros Hotell rundt Aursunden med påfølgende lunsj på Gjetbergvollen.

Flere Arbeidets Rett snakket med var meget imponert over lunsjen deltakerne fikk servert der.

Matminner

– Jeg har opplevd mye fint, og spist mye god mat, men det vi fikk servert til lunsjen på Gjetbergvollen overgår alle mine matopplevelser, sier Krogsæter fra Oslo.

På Kølbua i Dalsbygda ble det servert en spekemattallerken før turen gikk tilbake til Røros og besøk i Bergstaden Ziir.

– Turen fra Røros og via Galåen og Gammelvollia på grusveiene var fantastisk. For meg var det en opplevelse å se alle de gamle husene langs veien, sier ekteparet Falch fra Oslo som var korrekt antrukket i sin glinsende og svarte T Ford med tidsriktige klær.

Lørdag kveld ble 30-årsjubileet behørlig feiret med en lokalt tilpasset meny på Røros Hotell.

Der ble det servert «Tydalsrøye a la nakenbad» som forrett. Hovedretten besto av «Krydderbakt Reinsdyrbiff» og desserten var «Multedråpe i sjokolade».

– Maten smakte helt perfekt og alle deltakerne sitter med flotte minner fra dette første Rørosoppholdet vårt, sier Krogsæter.