- Amazonen gjør meg 19 år gammel

POSERER: Sammen med Miss Norway 2005, og senere nummer seks i Miss Universe, Karoline Nakken, poserer Jon Harald Nordbrekken med sin «Helgenen-bil» Volvo P1800 S foran Ekebergrestauranten i Oslo. (Foto: Hugo Lande).

POSERER: Sammen med Miss Norway 2005, og senere nummer seks i Miss Universe, Karoline Nakken, poserer Jon Harald Nordbrekken med sin «Helgenen-bil» Volvo P1800 S foran Ekebergrestauranten i Oslo. (Foto: Hugo Lande).

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Egentlig er jeg ikke interessert i biler. Men når jeg setter meg bak rattet i min orginale volvorøde Volvo Amazon 123 GT, 1967 modell, og kjører på grusveien fra Valset, blir jeg 19 år, avslører Jon Harald Nordbrekken.

DEL

Med ni biler på sin hånd, har Jon Harald Nordbrekken et forklaringsproblem når han påstår at bilinteressen ikke er framtredende i hodet hans.

– Det jeg liker best, er egentlig å gå rundt og stelle med bilene mine. Jeg er overhodet ikke interessert i bilutstillinger, det er ikke noe for meg. Det som betyr noe, er at bilene er i orden, uten at jeg er pirkete, hevder Jon Harald.

Han innrømmer at den røde Amazonen betyr litt mer enn de andre Volvoene, Datsunen, Jaguaren, Jeep Cherokee og den sist ankomne i samlinga, en Opel/Vauxhall 38 modell.

Til sammen består samlinga av fem veteranbiler. Til daglig, fra Oslo der han jobber, og til Valset, kjører han i sin svarte Peugot 607. I Oslo-trafikken kjører han en Volkswagen Golf.

– Jeg flytta til Oslo i ungdomsårene og etter omlag 40 år i Oslo, bor jeg mer her på Valset, enn i Oslo, sier veteranbilsamleren.

Teknisk bistand

– Uten god tilgang på faglig bistand fra naboene Leif Jostein i første rekke, Roger og Jon Are Solsten, hadde det vært vanskelig å dyrke hobbyen min. Der i gården opereres det ikke med åpningstider skal jeg si deg, sier Jon Harald, som vet å sette pris på sine mekanikere.

Volvo Amazon med elektrisk overdrive gear gjør susen.

– Ja, det var virkelig en flott oppfinnelse. Jeg sjønner ikke at Volvo ikke har dette på sine biler i dag. Det var bare GT utgaven som hadde dette. Hver gang jeg kopler inn overdriven får jeg en godfølelse som er vanskelig å beskrive, sier han.

Kan du beskrive denne godfølelsen nærmere?

– Ja, det kan jeg gjøre. Når du setter deg inni denne Amazonen, kjenner du det lukter Volvo. Når jeg tar i vei mot Glåmos, har jeg lyst å ringe gamle venninner og by de på tur til festlokalet på Glåmos. Men nå er det aldri fester der, så det forblir med de gode opplevelsene i ungdomsårene, sier Jon Harald og minnes ungdomstida ved Aursunden.

Gammel lensmannsbil

Den sist ankomne i samlinga er en grønn Opel/Vauxhall 1938 modell.

– Denne har lensmannen i Børsa kjørt. Nå er den blitt 75 år gammel og er i topp stand. Det er rart å tenke på at en bil fra før krigen har blitt holdt så godt, sier Jon Harald ettertenktsomt.

I ungdomsårene var det to-seteren Datsun 240 Z som var livet.

– Jeg eide en slik bil fra 1974 til 76-77. Da var jeg skikkelig hekta på bil, husker jeg. Den var helt enorm med «good looking», sier han.

Etter mye leting, kom han over et prakteksemplar av en slik bil, og den hadde riktig rødfarge.

– Jeg fikk kjøpt denne bilen i 2009. En ettermiddag jeg kjørte sakte forbi hjemstedet til far min, på Brekkmoen, kom det en elg løpende rett på bilen. Det ble en del skader, men nå er den restaurert på Røros Karosseri og i topp stand. Det som gjenstår er finishen innvendig. Der skal salmaker Tom Arild Borgos hjelpe meg. Datsunen har en rekkesekser og yter hele 150 hestekrefter.

Sist sommer kom selve gullegget inn i samlinga.

– Ja, tenk på det, da fikk jeg tak i en Volvo PV 444, 1957 modell med delt frontrute. Og den hadde den rette volvofargen Rød B 46. Nå er jeg på utkikk etter en Volvo 142 S fra 60-tallet og den skal selvsagt være rød. Jeg tror Sverige er rette landet å lete i. Klarer jeg det, skal den utstyres med nytt skilt i gammel design, før vi fikk skilter med to bokstaver i 1971, sier Jon Harald som hevder det ikke var noen tilfeldighet at hedmarkingene fikk HB-skilter den gangen.

Artikkeltags