Røros-firma dobler batterienes levetid

GJENOPPLIVING: Kenneth Sandvik i Facundia er her i full sving med å få gamle batterier hos Galåen transport til å leve lenger.

GJENOPPLIVING: Kenneth Sandvik i Facundia er her i full sving med å få gamle batterier hos Galåen transport til å leve lenger.

Artikkelen er over 6 år gammel

Ved hjelp av ny teknologi mener det rykende ferske Røros-firmaet Facundia å kunne ”gjenopplive” gamle batterier til både økonomisk og miljømessig gevinst.

DEL

- Med fordoblet levetid på batteriene sier det seg selv at bedrifter med en viss batteribruk har mye å tjene på regenerering av sine batterier, sier daglig leder i Facundia, Kenneth Sandvik.

Ifølge en pressemelding fra firmaet kan åtte av ti batterier se dagens lys på nytt ved hjelp av nye, markedsledende løsninger som Facundia bruker. Hovedårsaken til at batterier kastes i dag, er sulfatering – Facundias teknologi går ut på å fjerne sulfatbelegget fra blyplatene i batteriene, noe som gjør at blir så å si som ny igjen.

Facundia har hele midt-Norge som sitt nedslagsfelt, og lokale firma har allerede benyttet seg av Sandviks tjenester.

I tillegg til den økonomiske gevinsten, mener Sandvik at miljøet også nyter godt av at batterier kan ”gjenopplives”.

- I tillegg vil ett regenerert batteri spare miljøet for 97 prosent Co2-utslipp i forhold til produksjon av ett nytt batteri. Nå vi i tillegg vet at 80 prosent av batteriene som årlig kasseres kan regenereres, så snakker vi store tall på landsbasis. Miljømessig og økonomisk, sier han.

Blybatterier inneholder en stor mengde bly, og Facundias filosofi er at større gjenbruk av batterier vil gi reduksjon i verdens tungmetallutslipp.

- Åtte av ti batterier kan få nytt liv, hevder Sandvik.

Artikkeltags