Største Hjorten i dalen

STORT: Halvor Svalastog (til høyre) har solgt Nord-Østerdalens  største John Deere til Gjermundshaug. Jan Inge Gjermundshaug til venstre og Håvard Tronsmoen i midten. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

STORT: Halvor Svalastog (til høyre) har solgt Nord-Østerdalens største John Deere til Gjermundshaug. Jan Inge Gjermundshaug til venstre og Håvard Tronsmoen i midten. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Det er et monster av en traktor Halvor Svalastog har solgt til Gjermundshaug. Men at komforten i hytta ifølge Svalastog er formidabel, vil ikke merkes så ofte. Denne traktoren skal nemlig fjernstyres.

DEL

Gjermundshaug Anlegg har de siste fem årene drevet oppryddingsarbeid for Forsvaret på Hjerkinn.

– Med denne nyanskaffelsen vil vi ha sju fjernstyrte maskiner gående på Hjerkinn. Fra før har vi fire fjernstyrte gravemaskiner og to fjernstyrte dumpere, forklarer Jan Inge Gjermundshaug.

Han betegner Hjerkinn-prosjektet som Norges største restaureringsprosjekt når det gjelder å tilbakeføre et område til naturen.

Knuser stein

Traktoren skal brukes til å frese veger. Bak er det montert en knuser, som kan knuse stein til pukk.

Området traktoren skal kjøre i, kan inneholde eksplosiver. Derfor har den som sitter og fjerstyrer maskina arbeidsplassen sin 600 meter unna.

– Logistikken må virke i et slikt område. Forsvaret skal inn med stort mannskap og drive opprydding, og da trengs det veger inn dit - både for å transportere folk og for å ha muligheten til å komme inn med for eksempel ambulanse raskt, fortsetter Gjermundshaug.

Monstertraktor

John Deere-traktoren er en USA-produsert modell, en 8360 R, 50 km/t. Selger Halvor Svalastog på Felleskjøpet på Tynset sier at dette er den største John Deeren i Nord-Østerdalen, og at det bare finnes noen få i hele landet.

– 409 hester, en vekt på 12 tonn. Den kan løfte 12 tonn på hydraulikken bak, og åtte tonn foran, sier han.

Med knuseren påmontert, veier hele doningen 20 tonn. Traktoren er 5,8 meter lang og 3,4 meter høy. Prislappen for selve traktoren er 1,7 millioner kroner. Gps-teknologi hører også med.

Maskina skal i drift på Hjerkinn så fort det lar seg gjøre.

– Vi har vært på Hjerkinn med den en tur allerede. Det er forresten slik at traktoren også kan brukes som en vanlig traktor - uten fjernstyringa, understreker Håvard Tronsmoen hos Gjermundshaug.

Lager løsninger

Han legger til at utstyret som brukes i forbindelse med fjernstyringa har han «tenkt ut» i løpet av sommeren.

– Vi må finne løsningene og bygge disse tingene sjøl, forklarer han.

Jan Inge Gjermundshaug legger til at arbeidet med fjernstyring har blitt godt kjent, også ute i verden.

– Vi ser at folk har lagt merke til arbeidet vi gjør. Dette er jo spesiell teknologi. For ikke lenge siden fikk vi for eksempel en henvendelse fra Tyskland, der de har utfordringer med ei kjempegravemaskin som holder på å bikke, illustrerer Gjermundshaug.

Artikkeltags