Reinsdyrskinn på setet, tilhenger bak Cometen, svarte skinnjakker og tilløp til sot på tennpluggen. De rette ingrediensene var på plass da Norsk Tempoklubb møttes til sitt årlige treff ved Tvibotntjønna i Tylldalen.

Se bilder av Tempo-rytterne her

Hans Tore Bråten var en av initiativtakerne til det første Tempo-treffet i 1986. I 1989 fant treffet sin nåværende form ved Tvibotntjønna – og siden den gang har tempoentusiastene møtt hverandre her hver eneste sommer.

- Her koser vi oss, griller – og kjører Tempo, sier Bråten, som også er leder i Norsk Tempoklubb. Klubben har 4.000 medlemmer, og er med det den største veteranklubben i Norge.

Lørdag kjørte de 50 stevnedeltakerne i flokk og følge til Tynset sentrum. Tilbake gikk turen langs lokale seterveger i Aumdalen.

- Tidsriktig vegdekke, kommenterer Bråten.

Fra Røros hadde Ivar Holden kommet med sin 1963-modell Taifun 35, en 175-kubikker. Den har han eid siden 1998. De to første årene brukte han til å restaurere sykkelen.

- Hva er det med Tempo?

- Tempo var med og bygde landet! På 50- og 50-tallet hadde alle Tempo. Svært få eide en bil, og Tempoen var det aktuelle nyttekjøretøyet. Det går historier om familier på fire som var ute med Tempo. Én unge på tanken, én unge på bagasjebrettet – og mor og far i midten.

Uno Nesbakken fra Trysil kom til Tynset på treff med en moped som ville vært en regelrett damemagnet tidlig på 80-tallet. Hans 79-modell Panter 360 framstår nå med blå metallic-lakk og blankpusset krom.

- Jeg kjørte Tempo i tenåra, men så ble det ei pause. Men nå, når håret har begynt å bli grått – da er det på tide med moped igjen, smiler han. Tryslingen vet at det er mange av sambygdingene hans som har en Tempo i garasjen, og neste år ser han gjerne at de slenger seg med på Tynset-tur.

Til det årlige Tempo-treffet kom det folk som hadde kjørt 90 mil – på Tempo. Både fra Bergen og Sandnes var det deltakere. Andre hadde valgt å laste Tempoen opp på en tilhenger. Men sjarmturen gjennom Tynset sentrum lørdag formiddag i strålende sol var alle med på.

- Når du står på bensinstasjonen med en Tempo, da kommer det garantert folk bort for å slå av en prat. De aller fleste har et forhold til denne tohjulingen, sier Hans Tore Bråten. Hans egen 175 ccm Tempo Standard fra 1957 har gått i Tylldalen, bygda der Bråten selv vokste opp.

Tempo laget mopeder og motorsykler opp til 175 ccm. 350.000 Tempo’er hadde blitt produsert hos Øglænd innen det var slutt i 1993.

Motorsyklene ble det slutt for allerede på 60-tallet.

- Det var motorsykler på enhver gard. Den første eieren av den Standarden jeg kjører var ei dame fra Tylldalen – i papirene står det ”yrke: husmor”, forteller Hans Tore Bråten.