Tekstildag med veving i sentrum på Husantunet

TEKSTILEKSPERT: Helga Reidun Bergebakken Nesset skal fortelle om veven under tekstildagen på Husantunet 29. juli.

TEKSTILEKSPERT: Helga Reidun Bergebakken Nesset skal fortelle om veven under tekstildagen på Husantunet 29. juli. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Husantunet i Alvdal er stedet for tekstiler og veving lørdag 29. juli.

DEL

Anette Friis Pedersen som leder kulturenheten i Alvdal har sendt med en skildring som setter stemningen når hun skal fortelle om arrangementet:

Det blir en egen stemning når man lytter til skyttelen og slagbordet i veven. Mange har allerede begynt å forberede seg til høstkveldene, når tankene skal få flyte fritt mens vevnaden finner sin form. Flinke hender skal jobbe. Kanskje følger en yngre med på arbeidet, som ser så lett ut! Imidlertid er det med denne kunstformen som med mange andre – det er lett når du kan det.

– Før en kan begynne å veve, må imidlertid veven settes opp. Veven skal rennes og sveipes. Hovler skal tres, vevskje skal tres. Veven skal både knytes fram og knytes ned – så er den endelig klar, og en vevnad kan begynne å ta form, står det videre i pressemeldingen fra Alvdal.

Tekstilkonservator Helga Reidun B. Nesset er kvinnen som skal vise det store arbeidet som ligger bak en ferdig oppsatt vev. Alvdølen har sitt daglige virke ved Anno Museums avdeling Musea i Nord-Østerdalen på Tynset.

Gjertrud Marie Kjølhaug Bakkeng og Berit Margrete Kjølhaug fra Alvdal er også med. De to kulturaktørene viser rekonstruert draktskikk fra 1820 til 1860.

– Vi tror dette blir en lærerik og hyggelig dag, uttaler Friis Pedersen, og legger til at arrangementet åpner allerede tidlig på formiddagen, og holder på hele dagen.

Fra biblioteket i Alvdal kommer det en høytleser som skal lese fra «Pers nye klær» av Elsa Beskow.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken