I juli skal det syde av liv i Museumsparken

I SETERSTUA: Per Arne Tollefshagen (fra venstre), Bersvend Salbu og Magni Grue i dørgløtten i seterstua i Buhaugen-setra som i sin tid sto i Aumlia. Bygningen er fra 1707.

I SETERSTUA: Per Arne Tollefshagen (fra venstre), Bersvend Salbu og Magni Grue i dørgløtten i seterstua i Buhaugen-setra som i sin tid sto i Aumlia. Bygningen er fra 1707. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er et tettpakket program i Museumsparken på Tynset i sommer. To unge herrer skal også i år sørge for omvisningen.

DEL

Tynset bygdemuseum har åpent i hele juli, med unntak av mandagene. Anno museums avdeling i Nord-Østerdalen og Tynset museums- og historielag presenterer et program der både store og små bør finne noe som passer.

– Museumsparken er en perle i sentrum, og nå har den blitt enda mer tilgjengelig, mener avdelingsdirektør Bersvend Salbu ved Anno museum, Musea i Nord-Østerdalen.

Bondelaget på Tynset har bidratt med overskudd fra Landbrukets Dag og kostet felling av trær i parken, og Salbu mener det har blitt både lysere og triveligere – og dessuten sunnere for bygningsmassen.

Lørdag 1. juli er det sesongåpning med familiedag og leker, spill og spikking.

– Ja, kniv blir det!, forsikrer Salbu.

Fotokveld med seterliv og gardsdrift

Allerede 4. juli er det tid for fotokveld.

– Temaet er gamle Tynset-bilder, sier fagkonsulent og fotoansvarlig på museet, Per Arne Tollefshagen.

Han legger til at det etter hvert rikholdige fotoarkivet inneholder nok bilder til at det er mulig å kjøre en egen temakveld med bilder fra setermiljø, slått og gardsdrift.

– Fra hest til traktor, sier han når han oppsummerer tidsepoken.

Bakst og historier

Hver torsdag i juli er det fortellerstund for de minste, og hver onsdag er det bakst- og husflidsdag.

– Og lørdag 8. juli kommer Jon Hilmarsen, Ola Tuveng og Kort Juhl Siksjø for å lede an på en håndverksdag med ulike aktiviteter, forteller Magni Grue. Hun er leder i Tynset museums- og historielag.

16. juli blir det friluftsgudstjeneste med barnedåp.

– Dette har blitt en tradisjon, sier Grue.

Fester i parken

Bersvend Salbu trekker fram Museumsparkens rolle som fest-arena i sentrum. Det blir en smak av dette festlivet i sommer, også. 14. juli spiller Sindre Hagen trio opp til krokveld, mens det er lagt opp til tradisjonsmusikk 21. juli.

I år som i fjor vil Geir Arne Slåen fra Folldal og Kristian Lilleeng Skjellaug fra Tynset være museumsverter og omvisere. Det blir enkel servering i restauranten, og muligheter til å komme inn i de ulike husene som er samlet på området.

Salbu finner fram tall som viser at det i 2016 var 6500 besøkende innom. Da er store arrangementer som Landbrukets Dag og den motorhistoriske dagen tatt med i tellinga.

– I tillegg kommer alle som er innom parken og bruker friluftsområdet utenom åpningstidene, sier avdelingsdirektøren.

Skoler og barnehager bruker også bygdemuseet flittig, kan Magni Grue fortelle.

Tynset Bygdemuseum – Museumsparken

Tynset Bygdemuseum ble grunnlagt i 1923 av Embret Godtland.

Han hadde sett seg lei på at store kulturverdier forsvant ut av bygda, og han ville bevare og vise fram den lokale kulturen i hjembygda i stedet.

I løpet av årene har museet vokst til å omfatte 24 hus, og her er både seter, gardstun og gate.

Tynset bygdemuseum eies av Tynset museums- og historielag. Området er på rundt 20 mål, og her er blant annet ei brafrøstue fra 1760, ei bu med kulehull fra general Armfeldts felttog i 1718-1719, og Fedraheimstua der Arne Garborg, Ivar M. Egnund og Rasmus Steinsvik holdt til på slutten av 1800-tallet.

Okkupasjonsstua huser krigshistorien. I gata ligger også landhandleri og musikkpaviljong.

Kilde: Brosjyre for Tynset Bygdemuseum - Museumsparken.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken