Lørdag kveld 28. april står de på scenen i Storsalen i kulturhuset på Tynset sammen med Alvdal - Tynset Janitsjarkorps, der det er musikere fra 17 til 75 år.

– En musikalsk festkveld, lover dirigent Nils Graftås, og sier det blir to avdelinger og forfriskninger i midten.

Han har dirigert korpset i over ti år nå, og pendler fra Røros til de ukentlige øvelsene. For tiden er Alvdal - Tynset Janitsjarkorps det eneste korpset Graftås dirigerer.

– Klarinetter! Det blir aldri nok klarinetter, svarer dirigenten da Retten spør om korpset har et noenlunde bra medlemstall og en grei instrumentfordeling.

Dessuten kunne han tenkt ser mer av den aller groveste messingen. Korpset har to mann på tuba, og den ene er Arne Strypet fra Tolga, som stepper inn fra nabokorpset. Fra egne rekker er det Asbjørn Lunsæter som er tubaspilleren.

– De to klinger bra sammen, legger dirigenten til.

«Fra Dovre til Sevilla» er tittel på konserten, og foruten turen til Dovregubbens hall, blir det en sveip innom både New York og et fransk vertshus.

– Solister og solistgrupper i korpset skal også få vise seg fram, sier Graftås, som legger til at de byr på et vidt spekter av musikk både i sjanger og geografi.

NM-nummeret fra tidligere i vår står også i programmet. Numrene med solistene er nytt stoff som korpset har øvd inn for anledningen.

Ingrid Eggen øvde med korpset mandag. Broren var innom for en måneds tid siden.

– Det er veldig trivelig å få gjøre noe sammen med ham, stråler Ingrid.

Nå er de riktignok sammen i Tryllefløyten i Stjørdal – men noen duett har de ikke gjort sammen før denne lørdagen på Tynset. Her byr de blant annet på stoff fra Les Misérables sammen med janitsjarene.

Ingrid har selv spilt i korps, ja endog har hun en kort periode i Alvdal - Tynset Janitsjar.

– Mitt instrument var trombone, sier hun.

Broren Lars har vært innom korpstrommene.

Graftås og Eggen kaster seg inn i øvingene igjen, og troppene blir kalt på plass på scenen i Storsalen der de øver.

– Hva er det viktigste for dere med en konsert som denne?

– Å formidle musikken; slippe oss løs i det musikalske. Det er artig musikk her, men det er også alvor og melankoli. Det viktigste er at vi får til å formidle dette, svarer dirigenten.

Han er fornøyd når folk synes det er morsomt å høre korpset, og når publikum blir betatt.

Ingrid og Lars Eggen

Lars Eggen er storebror i søskenflokken på tre fra Tylldalen, mens Ingrid er yngst. De to har begge gått musikkvegen.

Lars har mastergrad i utøvende musikk fra NTNU, han har studert ved Conservatoria di Musica di Perugia og privat ved Hochschule für Musik i Köln. Han har jobbet for de fleste norske distriktsoperaer, mottatt priser og stipender, og har er dessuten produsent for Opera di Setra i Svarthammerlia i hjembygda.

Ingrid er utdannet sanger og sangpedagog fra Complete Vocal Institute, og har master i musikk og ensembleledelse, bachelor i faglærer i musikk, samt joik ved Nord universitet/Høgskolen i Nord-Trøndelag. Hun har studert rytmisk korledelse ved Jyske musikkkonservatorie. Ingrid har deltatt i flere produksjoner med Opera di Setra, Opera Trøndelag, Studio O og Tylldalsspelet, samt konsertproduksjoner over hele landet.