Trampeklapp for brobyggerne i Bergstadens Ziir

GRENSELØS BLANDING: Dalakopa og Brazz Bros fant hverandre, og publikum var begeistret.

GRENSELØS BLANDING: Dalakopa og Brazz Bros fant hverandre, og publikum var begeistret. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dalakopa og Brazz Bros møttes i Bergstadens Ziir. De byttet bort musikken, og fikk trampeklapp igjen.

DEL

Dalakopa og Brazz Brothers er brødre og søstre i sinn og skinn. Uavhengig av alder, tradisjon og hovedinstrument møtes de, og bekrefter nok en gang at en pluss en kan være så uendelig mye mer enn to.

Sammen bød de på en grenseløs blanding i Bergstadens Ziir fredag kveld.

De som køet opp for den andre og siste konserten kunne mer enn ane hva de hadde i vente, da publikum fra første konsert kom svingende ut.

Da hadde Dalakopa og Brazz Bros fylt kirkebenkene nede en gang allerede. På konsert nummer to var kirka trekvart full.

Brazz Bros stilte med sine to søskenpar Helge og Jan Magne Førde, Stein Erik og Runar Tafjord, sin faste trommis Kenneth Ekornes og trompeteren Kåre Nymark. Bandet ble etablert for 36 år sia.

Dalakopa har eksistert omtrent like lenge, 34 år, med noen utskiftninger i besetningen underveis. Fra årsskiftet har de også tatt opp Torill Aasegg som fast medlem. Bent Jacobsen, Thore Härdelin, Oline Sofie Bakkom, Mary Barthelemy, Roar Kjelsberg, Ole Anders Feragen, Stein Nygaard og Jens Nygård er resten av medlemmene.

Dalakopa og Brazz Brothers er brobyggere.

På tvers av språk og sjangere. På tvers av kultur og tradisjon, finner blåsere, strykere og hele kompet sammen. Musikken flyter sømløst fra Negro Spirituals og pols, til salmer og springleik.

– Her får dere to orkester til prisen av en, introduserte Førde, og la tørt til at som sunnmøringer flest - tenker de på sånt.

Se bildeserien fra konserten her:

De startet med en irsk vals, fulgt av Bent Jacobsens «Hyllest til Spillemannen». Den åpner med Jacobsens trekkspilltoner i ensom majestet, og viser hvilken virtuos komponisten og spelemannen sjøl er.

Så lekte de seg gjennom en til tider nesten ugjenkjennelig versjon av salmen «O bli hos meg», før de presenterte englespill og fuglekvitter i en springleik de hadde hentet i Vågå. 

Vi fikk Oline Bakkoms hyllest til Kaffestuggu på Røros, og Bent Jacobsens konfirmasjonshilsen til datteren Ronja i en vakker vals.

SLAPP SEG LØS: Mary Barthelemy fra Dalakopa og Helge Førde fra Brazz Brothers i musikalsk møte. Roar Kjelsberg og Stein Erik Tafjord bak.

SLAPP SEG LØS: Mary Barthelemy fra Dalakopa og Helge Førde fra Brazz Brothers i musikalsk møte. Roar Kjelsberg og Stein Erik Tafjord bak. Foto:

De dro fra Norge til New Orleans, tilbake til Rendalen. De bød på trommesoloer og feletriller, og blåste på alt fra messing til antilopehorn. På repertoaret sto tradisjonsrike «Oh when the saints» og «Precious Lord», flere folkemusikkperler, og til slutt favnet de også trønderrocken, med sin egen særegne versjon av Terje Tyslands «Heile livet for dæ».

Det er durspill og musikkglede, men under ligger også toner av moll som spenner om alt livet rommer.

Hvis en konsert kan beskrives i farger, tegnet de regnbuen i Bergstadens Ziir.

Bak ligger musikalitet av beste merke, bygd på folkemusikken, improvisasjonskunst og profesjonalitet.

KREMLAG: 15 musikere på scenen da Dalakopa og Brazz Brothers inntok Røros-kirka fredag kveld.

KREMLAG: 15 musikere på scenen da Dalakopa og Brazz Brothers inntok Røros-kirka fredag kveld. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags