Tynset Jazzklubb starter jazzåret med Prøysen i januar, og til sommeren blir det jazzfestival. Men aller først er det klart for storband og julejazz i Nystua 4. juledags-kvelden.

Da sitter over 20 lokale musikere i bandet, i alder fra under 20 til over 70 år.

– Publikum får høre et forsterket storband, sier Bente Linjordet, som sitter i styret i jazzklubben. Hun blir selv å finne i bandet, sammen med jazzklubbleder Eirin Lien. De spiller henholdsvis trombone og saxofon.

Storbandvokalistene er Siri Beate Fossum og Thomas Eidsvåg, og jazzklubben lover både standard storbandrepertoar og julemusikk.

Jazzklubben er godt fornøyd med responsen etter det første driftsåret.

– Vi er nå over 80 medlemmer, og det var mer enn vi drømte om. Og konsertene har vært godt besøkt, sier Linjordet og Lien.

Flere av bandene som har gjestet klubben har medlemmer med røtter i Fjellregionen, og det er unge musikere som har fått vise seg fram på Tynsets nye jazzscene, flere av dem med bakgrunn fra musikklinja på Nord-Østerdal videregående skole.

Stemingen var stor i Smea da Hedvig Mollestad Trio med Ellen Brekken på bass spilte.

Men også oppstartkonserten med Arild Andersen i februar var godt besøkt, og likedan strømmet publikum til kulturhuset da Hot Club de Norvège var på besøk.

- Jazzklubben ble raskt en snakkis

– Hvordan har publikum i Nord-Østerdalen tatt imot jazzen?

– Det at jazz er noe annerledes – det er nok stadig en oppfatning som lever. Vi opplever likevel at en hel del mennesker liker jazz, og vi er glade for det, sier Linjordet.

– Jazz er ikke skummelt, ler Lien.

– Jazzklubben på Tynset har fort blitt en snakkis i jazzmiljøet, legger Linjordet til.

Økonomisk støtte fra fylkeskommunen, lokale banker og næringsliv og dessuten kulturrådet, gjør at det går rundt, og også til Tynset Jazzfestival 20.-21-august vanker det kulturrådskroner.

– Det blir en koselig, liten jazzfestival på Bortistu Neby, med program både ute og inne, sier Lien og Linjordet.

Artister er ikke booket ennå, men arrangørene satser på å ha både barn og voksent publikum som målgruppe.

– Bortistu er et kulturminne som huser ny kultur, og det er en bra kombinasjon, mener Lien.

Jazzklubben ser fram til å få de mange frivillige med til å utvikle en festival på det gamle gardstunet på Neby.

Starter jazz-året med Prøysen

Frida Ånnevik og rendølen Sigurd Hole er blant dem som er med når konserten «Lyden av Prøysen» åpner jazzåret på Tynset, i Storsalen i Kulturhuset 15. januar.

– Dette er en konsert som gir tårer i øynene, med et strippa musikalsk uttrykk og tekstene i sentrum, sier Eirin Lien.

I februar er det barna som står i sentrum, når Ellen Brekken og Julie Falkevik Tungevåg kommer med «Du og jeg og vi 2-3-4», som er en del av Vinterjazz under paraplyen til Norsk Jazzforum, som er en overbygning for jazzklubbene i Norge.

– Det blir to forestillinger 6. februar, den ene for aldersgruppen 0–4 år og den andre for 4–10 år, forklarer Bente Linjordet og Eirin Lien.

– Barnejazz er berikende både for artister og barn – og passer også for foreldre, konstaterer de to.

18. mars kommer Friends & Neighbors, med osingen Tollef Østvang på trommer.

– Energisk, utforskende og kjempespennende, sier Lien og Linjordet og det trondheimsbaserte bandet.

23. april spiller Hayden Powell Trio.

– Da håper vi at også rørosingene tar turen til Tynset, ettersom trompetisten Powell har familiebånd til Røros, sier Lien og Linjordet.

Denne konserten spilles i Smea.

– Her blir det skikkelige jazzklubbfølelser igjen, lover arrangørene. Musikken betegner de som ganske rolig, med et melodisk fokus.

Vårsesongen avsluttes med jam 7. mai.

– Det blir åpen scene, sier Eirin Lien.

– Et husband er dessuten på plass, og en jamvert leder det hele. Vi håper at denne jamsessionen er en mulighet blant annet elevene ved musikklinja på Nord-Østerdal videregående skole vil benytte seg av, supplerer Bente Linjordet.

Steinar Brekken, Mona Tangen, Marit Bangen Johnsen, Tollef Østvang og Ellen Brekken er de øvrige medlemmene i styret i Tynset Jazzklubb.