Amedia-familien, som Arbeidets Rett er en del av, ble tidligere i høst deleier av Moderne Media. De er Norges største frittstående podkastprodusent og har podkast-tjenesten Untold.

- Dette er noe Amedia har bestemt skal være tilgjengelig for alle med +Alt-abonnement, opplyser ansvarlig redaktør og daglig leder i Retten, Guri Jortveit.

+Alt-abonnement er som mange sikkert har fått med seg og benytter seg av, et abonnement der du kan betale litt mer for Retten-abonnementet ditt og få tilgang til alle de andre Amedia-avisene i hele landet i tillegg.

- En typisk +Alt-abonnent for oss i Retten er noen som har flyttet ut av regionen og abonnerer på Retten fortsatt. Kanskje de er bosatt i Bergen eller på Lillestrøm nå, og med det ønsker å lese Bergensavisen eller Romerikes Blad. Kanskje noen på Elverum eller Hamar ønsker seg Østlendingen eller Hamar Arbeiderblad. For en ekstra sum kan en velge seg alle disse andre Amedia-avisene, forklarer Guri Jortveit.

+Alt kan velges som et tillegg i kombinasjon med et papiravis- eller digitalt abonnement på avisen din.

Untold

I Untold får +Alt-abonnentene tilgang til hele Moderne Medias eksklusive podkastbibliotek.

Blant de mest kjente egenproduserte podkastene til Moderne Media er Henrettelsespodden, Truecrimepodden, Historiepodden og miniserien Gulltransporten.

Untold tilbyr også tilgang til alle podkaster fra andre produsenter som ligger på det åpne markedet. Det vil si alle podkaster som er tilgjengelig i for eksempel strømmetjenestene Spotify og Apple Podcasts.

Kantars fjorårstall viste at én av tre nordmenn sier de hører podkast ukentlig. 2022-tallene vil antagelig vise at det er enda flere.

For å lytte til Untold må du laste ned appen Untold på iOS eller Android, velg aID som innloggingsmetode og bruk den samme påloggingsinformasjonen som du bruker for å logge deg på Arbeidets Rett.

Dersom du allerede har appen må du slette og laste ned på nytt for å få aID som innloggingsalternativ.

I Untold kan du både høre eksklusivt innhold og noen av Norges mest populære podkaster helt reklamefritt.

– Romjula og nyttårshelga er for mange ei tid for avslapping og hygge, men mange har også mye tid å fylle. Derfor kan disse dagene være en perfekt anledning til å bli bedre kjent med podkastinnholdet i Untold, sier Jortveit.

Noe for alle

– Vi har jobbet for å gi våre abonnenter tilgang til alt det gode og eksklusive innholdet i Untold siden vi kjøpte oss inn i Moderne Media. Untold har virkelig noe for alle, uansett alder, interesser og hvor du bor. Nå kan totalabonnentene våre kose seg med alt fra humor, helse og livsstil, til viktige historiske hendelser, privatøkonomi, og spennende kriminalsaker, sier Gisle Torheim, visekonsernsjef og CFO i Amedia.

Daglig leder i Moderne Media, Jim Fossheim, er fortsatt med videre.

– I Untold får abonnenter tilgang til eksklusivt innhold, som mange av de mest populære dokukumentarpodkastene i Norge. Vi har også mange spennende miniserier, og det vil komme mange flere fremover, sier han, som sjølsagt tror at Amedias +Alt-abonnenter vil få stor glede av podkastene til Untold.

– Mange av historiene som vi har laget podkaster om utspiller seg ulike steder i Norge. Gjennom flere av våre eksklusive dokumentarpodkaster kan lytterne få et unikt innblikk i hvordan livet var i sitt eget lokalsamfunn før i tiden. Det vil fortsette å komme flere podkaster fremover som er relevante for lokalavisene og for deres abonnenter, legger Fossheim til.

Nyttig samarbeid

Gisle Torheim understreker at både Amedia og Moderne Media har mye å hente på partnerskapet.

– Våre avisredaksjoner vil blant annet få tilgang til gode verktøy og et ledende kompetansesenter på lyd som vil gjøre avisene i enda bedre stand til å produsere gode podkaster.

– Amedias aviser er tett på lokalsamfunnene over hele landet, og det finnes unik lokalkunnskap i våre redaksjoner. Dessuten er avisene viktige arenaer for debatt. Jeg tror at vi i Amedia har et stort potensial til å lage og bidra til gode og engasjerende podkaster, fordi ingen dekker og forstår hele Norge så godt som våre aviser samlet, legger han til.

Amedias aviser satser på lyd

I 2021 lyttet én av tre nordmenn til podkast ukentlig. Blant de daglige brukerne av podkast var 65 prosent under 40 år, og 9 prosent over 65 år. Det viser tall fra Kantar Forbruker & Media.

– Våre avisers satsing på lyd er et naturlig og offensivt grep som kan bidra til å sikre vår viktige posisjon i unge mediebrukeres liv. Gjennom investeringen i Moderne Media styrker vi nå innsatsen i kampen om særlig yngre generasjoners tid, samtidig som vi håper at Untold også kan være en døråpner til nye lydvaner for våre godt voksne abonnenter.

Torheim forteller at mange av Amedias aviser har satset mer på lydformatet de siste årene, og at mange allerede har laget populære podkaster om blant annet nyheter, debatt, menneskemøter og kriminalsaker.

Amedias +Alt-abonnenter kan nå laste ned Untold fra Google Play eller App Store, og logge seg inn med samme aID-bruker som de bruker i sin nettavis. På nettsiden til avisene kan abonnenter også enkelt oppgradere til et +Alt-abonnement.

Dette er Jim Fossheims egne anbefalinger til podkaster som du kan kose deg med i jula:

Gulltransporten

I miniserien Gulltransporten skildres historien om hvordan Norges gullbeholdning ble smuglet ut av landet under andre verdenskrig, i en ferd fra Oslo, via Lillehammer, Åndalsnes, Molde og Tromsø, frem til ankomsten i Storbritannia og Nord-Amerika.

Historien, som fortelles av Kyrre Holm Johannessen, er den samme som fortelles i den nye storfilmen med samme navn.

– Gulltransporten er en spennende podkast for alle som er interessert i norsk krigshistorie, forteller Fossheim.

Truecrimepodden

I Truecrimepodden forteller Pernille Radeid en ny, sjokkerende historie fra virkeligheten hver eneste uke. Fossheim forteller at denne podkasten ikke passer for sarte sjeler:

- I Truecrimepodden får lytterne alle de grusomme detaljene om seriemord, bestialske drap eller tragiske forsvinninger. Denne podkasten passer for alle dem som synes at det blir for mye kos og hygge i jula.

Våre vinnere

I podkasten Våre Vinnere snakker Knut Skeie Solberg med mennesker som har utrettet utrolige ting om hva det vil si å være en vinner, og om hva som skal til for å vinne.

Solberg får besøk av kjente profiler som blant annet friidrettsutøver Karsten Warholm, håndballspiller Camilla Herrem og fotballpresident Lise Klaveness.

– Jeg synes det er veldig inspirerende å lytte til mennesker som virkelig utfordrer seg selv. I Våre Vinnere får lytterne unik innsikt i hva det er som driver disse menneskene, og hvorvidt det er rå mentalitet, intens selvdisiplin eller noe annet som er nøkkelen til deres suksess, sier Fossheim.

Fladseth

– Mange kjenner allerede komiker Henrik Fladseth fra TV og stand up-scenen, men Henrik har også en hysterisk morsom podkast. Denne er perfekt for alle som liker humor og som setter pris på gode samtaler, sier Fossheim.

I podkasten inviterer Fladseth kjente profiler til morsomme og ærlige samtaler om livets små og store spørsmål. Blant gjestene er blant annet kjendiser som Siri Kristiansen, Steinar Sagen og Else Kåss Furuseth.

Historiepodden og Historiepodden WW2

Fossheim står, sammen med Morten Galåsen, bak Historiepodden og Historiepodden WW2. Han anbefaler disse podkastene til historieinteresserte lyttere:

– Hver uke gir vi lytterne våre interessante og kuriøse fortellinger fra verdenshistorien. Hvis du søker litt annerledes juleunderholdning, så tilbyr vi blant annet episoder om julas opprinnelse, Krampus og den mirakuløse julemiddagen i 1944, sier Fossheim.

Henrettelsespodden

I Henrettelsespodden forteller Kyrre Holm Johannessen og Torgrim Sørnes om menneskene som ble dømt til døden i Norge på 1700- og 1800-tallet.

– Dette er er en podkast for alle som er interesserte i denne mørke, blodige og lite utforskede siden av norgeshistorien. Lytterne får servert fæle og makabre fortellinger, men med en god dose humor, forteller Fossheim.

Gjennom +Alt-abonnementet i Arbeidets Rett kan du nå få tilgang til mange tusen eksklusive podkastepisoder.