Det sier styreleder i Region Nord Øyvind Togstad i en pressemelding fra Norges håndballforbund region nord etter at de nye koronaretningslinjene ble presentert.

- Totalt er det cirka 9000 spillere som ikke får utøvd håndball, tross at vaksinegraden er høy i aldersgruppen. Det er fremdeles sterke restriksjoner for våre lag i seriene som spilles fra 2. til 5. divisjon. Disse seriene har helt siden våren 2020 vært av og på, trent inne og ute, trent med og uten nærkontakt og ikke minst hele tiden etterlevd regjeringens råd og anbefalinger.

Samme som syklist uten sykkel

- Det at en håndballspiller får lov til å trene uten nærkontakt blir det samme som å si at en syklist skal trene uten sykkel, sier Øyvind Togstad.

- Det må nå tas grep før frafallet i håndballidretten blir for stort. Vi ser frafall både på spiller-, dommer- og trenersiden. Man klarer ikke å opprettholde motivasjonen når det er så lite forutsigbart, noe som medfører at flere og flere slutter, sier Togstad.

I midten av desember ble alt satt på vent i fire uker. Nå er det ytterligere fire uker som gjelder. 9000 spillere fordelt på 356 kommuner gir liten økt risiko for smitte sett med våre øyne. Hvis regjeringen ikke tar grep nå, vil dette påvirke norsk håndball i mange år fremover. Vi vet at håndballklubbene har tatt ansvaret innover seg, og alle har gode smittevernprotokoller, mener håndballforbundet.

- Gode rutiner

- Vi har gode rutiner rundt smittevern i barne- og ungdomshåndballen, da klarer vi det også i denne gruppa, sier Togstad.

Det er klart at vi nå begynner å bli lei, etter snart to år med uforutsigbarhet. Dette begynner å bli veldig skadelidende, og hvor mye mer skade skal man påføre utøvernes fysiske og mentale helse? spør forbundet.

- Vi bør nå ha fokus på å gjennomføre kamper og aktivitet fram mot sesongslutt, også for gruppen over 20 år. Hvis ikke er jeg redd vi mister alt for mange spillere og støtteapparat til fordel for andre ting. Det ser vi allerede på tallene, sier Togstad. Frafallet blir enormt.