Når venstrelagene i Nord-Østerdal og Arbeidets Rett inviterer til nettmøte, ønsker vi oss spørsmål fra leserne

Ola Eggset åpner møtet med en kort innledning, mens Guri Jortveit er debattleder. Fire innledere har sagt ja til å være med, og det er statsråd Nikolai Astrup (H), ordfører Alfred Bjørlo (V), Stein Erik Lauvås (Ap) og Dag Henrik Sandbakken (Sp).

Hvordan skal vi ta regionen inn i framtida? Det er tema på nettmøte tirsdag 1. september klokken 19.00.

DEL

FJELLREGIONEN: Fire innledere skal snakke til innbyggerne i regionen gjennom skjermen på retten.no. Du som ser på skal få stille spørsmål underveis og forhåpentligvis får du også svar på direkten. (Du kan sende spørsmål allerede nå, se nederst i saken) På grunn av smitterestriksjonene blir det ikke et åpent møte der en kan stille spørsmål i salen, men et nettmøte med innsending av spørsmål.

Møtet skal handle om hvilken organisering som kan bidra til å skape den utviklinga vi ønsker fram mot 2030. Skal vi ta initiativ for å skape endringer, eller skal vi vente og skje hva som skjer?

– Vi trenger utvikling, fastslår Ola Eggset, venstremann fra Alvdal. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Ola Eggset, Venstre

Ola Eggset, Venstre

Ikke nødvendigvis sammenslåing

Han legger til at mange sikkert antar at han mener kommunesammenslåing er løsningen.

– Men heller ikke kommunesammenslåing er svaret på alt, understreker han, og håper dette temaet vekker folks engasjement uten at en starter med konklusjonene.

– Vi trenger utvikling og vi må snakke sammen om dette. Det er også bekymringsfullt at interessen for å engasjere seg og å delta i lokalpolitikken er synkende. Det er slett ikke bra for demokratiet og lokalsamfunnene våre, fastslår Eggset.

– Da Venstre-lagene i Nord-Østerdalen utfordret oss i Arbeidets Rett til å samarbeide om et slikt møte, kunne vi ikke si nei. Framtida for regionen er vår felles utfordring. Dette gleder vi oss til, kommenterer ansvarlig redaktør i Retten, Guri Jortveit. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Gledelig: Redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett.

Gledelig: Redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett. Foto:

En felles utfordring

De tre Venstre-lagene i Alvdal, Tynset og Tolga har markert seg med samarbeid også tidligere. Før valget i 2019 drev de blant annet valgkamp sammen og forsøkte den gang å dra opp kommunestruktur som viktig tema.

– Sjøl om det ikke er valgår i år mener de at diskusjonen trengs, og det er vi i Retten enig i. Vi har alle en storfelles utfordring og det er å opprettholde og helst øke folketallet fordi virksomhet, liv og røre og økonomi til bærekraftig tjenesteproduksjon, er så knyttet til at folk velger å bo her, sier Jortveit.

– Ja, hvordan skal vi opprettholde regionen og helst øke folketallet. Dette er jo ikke noe nytt tema, men til dags dato har ingen funnet løsningen. Ikke lokalt og heller ikke nasjonalt, for vi ser jo at utfordringene er ganske like med skiftende regjeringer, konstaterer Ola Eggset.

Koronaperioden har vist oss at vi må ikke nødvendigvis møtes fysisk for å snakke sammen. Her vil folk kunne delta uansett hvor i landet de holder til. Alt du trenger å gjøre er å gå inn på retten.no tirsdagskveld. Du behøver ikke være abonnent. Der blir det også mulig å sende kommentarer og stille spørsmål på direkten, som vil bli formidlet til møtedeltakerne.

Fire innledere

Ola Eggset åpner møtet med en kort innledning, mens Guri Jortveit er debattleder. Fire innledere har sagt ja til å være med, og det er statsråd Nikolai Astrup (H), ordfører Alfred Bjørlo (V), Stein Erik Lauvås (Ap) og Dag Henrik Sandbakken (Sp).

De fire forbereder seg på å innlede om disse problemstillingene og får om lag åtte minutter hver til å si noe om:


 • Hvordan sikre gode og forutsigbare kommunale tjenester i framtida?
 • Hvordan gjøre Nord-Østerdalen til en offensiv region som tiltrekker seg næringsliv?
 • Hvordan sikre engasjementet og lokaldemokratiet i framtida?
 • Hvordan tiltrekke oss flere unge mennesker?
 • Nikolai Astrup er høyrepolitiker, og kommunal- og moderniseringsminister. Han gikk inn som statsråd i januar 2018, først som utviklingsminister, deretter som Norges første digitaliseringsminister året etter. Han har også ansvar for koordinering av Norges oppfølging av FNs mål for bærekraftig utvikling.

  Stein Erik Lauvås er arbeiderpartipolitiker som fra høsten 2013 er stortingsrepresentant fra Østfold. Han var ordfører i Marker kommune fra 2003 til 2013. Lauvås var i periodene 2001–2005, 2005–2009 og 2009–2013 vararepresentant til Stortinget, den siste av periodene som Arbeiderpartiets første vara.

  Alfred Bjørlo er ordfører, fra Venstre, i Stad kommune. Kommunen i Sogn og Fjordane er blitt til gjennom sammenslåing av Eid og Selje, og Bjørlo ble ordfører i Eid i 2011. Han er også valgt inn i fylkestinget i Sogn og Fjordane.

  Dag Henrik Sandbakken er tynseting, Senterparti-politiker og tidligere ordfører og engasjert kommunepolitiker i Tynset. Han var statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet fra 2005–2013. (Artikkelen fortsetter under bildet)

  Dag-Henrik Sandbakken, Senterpartiet. Fagsjef i KS, 62 år gammel. Bor på Tynset.

  Dag-Henrik Sandbakken, Senterpartiet. Fagsjef i KS, 62 år gammel. Bor på Tynset. Foto:

  Send oss spørsmål!

  Vi ønsker oss engasjement underveis mens dere hører de fire snakke, men send oss gjerne spørsmål og innspill til diskusjonen på forhånd også. Slik kan dere være med og påvirke innholdet i det halvannen times lange nettmøtet klokken 19.00 tirsdag 1. september.

  Send epost til: linda@retten.no

  Du kan også sende inn spørsmål i livesenteret for nettmøtet. Legg inn ditt spørsmål i kommentarfeltet:

  Artikkeltags

  Kommentarer til denne saken