På produksjonsanlegget til Synnøve Finden i Alvdal har nesten 30 ungdommer vært i sving for å sensurere jarlsberg-navnet på den nye Kongsgård-osten.

Fredag ble det kjent at Follo tingrett ga TINE medhold i kravet om å nekte Synnøve Finden å selge ost merket med Jarlsberg. Dermed sto Finden i fare for å måtte kaste 100 000 pakker ost. Løsningen ble å sladde pakkene, og i Alvdal ble det i løpet av lørdag og søndag sensurert mellom 15 000 og 20 000 pakker ost.

– Vi iverksatte dugnaden fredag kveld og unge fotballspillere har stilt opp på kort varsel. Synnøve Finden er hovedsponsor for idrettslaget og for oss er det fint å kunne gi noe tilbake. Lørdag var det 16-årslagene som stilte opp, mens søndag har 14-åringene jobbet dugnad, sier leder i fotballgruppa, Stein Håkon Tolfsen til Arbeidets Rett.

20 paller ost

I Alvdal har Kongsgårdost fra 20 paller blitt tatt ut av kartongene, påklistret to «sensurert»-merker og pakket ned i kartongene igjen.

– Til sammen er det snakk om 12–13 tonn med ost, sier produksjonsdirektør Øyvind Berg til Alvdal midt i væla.

Til Aftenposten sier kategoridirektør Magnus Tollefsen at Synnøve Finden tar dommen til Follo tingrett på alvor. Kostnadene vil han foreløpig ikke si noe om.

– Dette er ikke tiden for å tenke på kostnader, vi har hatt fokus på å sladde osten før den skal ut i hyllene. Med denne dugnaden unngår vi å kaste 100 000 oster, sier Tollefsen.

– Bra PR-arbeid

Kommunikasjonsdirektør i TINE, Lars Galtung, sier til Aftenposten at sladdingen er bra PR-arbeid fra Synnøve Finden sin side.

– Det er bra PR-arbeid, men vi registrerer at de ikke følger opp hva retten besluttet på fredag. Synnøve Finden er et profesjonelt meieriselskap så jeg undrer meg over at de velger å sette seg som gratispassasjerer på merkevarebussen Jarlsberg, sier Galtung til Aftenposten.

Dette avviser kategoridirektøren i Synnøve Finden.

– Vi hadde aldri sett for oss at det skulle bli så mye oppstyr på grunn av en produktbeskrivelse, sier Magnus Tollefsen.

I Alvdal er det lite å utsette på dugnadsiveren til de unge fotballspillerne.

– Det er gøy selv om vi blir litt kalde på hendene!