Er det krig?

Soldater og Leopard 2A4 stridsvogner fra Telemark bataljonen under øvelse Noble Ledger 2014 / Soldiers and Leopard 2A4 heavy - from Telemark battalion during exercise Noble Ledger 2014 in Norway

Soldater og Leopard 2A4 stridsvogner fra Telemark bataljonen under øvelse Noble Ledger 2014 / Soldiers and Leopard 2A4 heavy - from Telemark battalion during exercise Noble Ledger 2014 in Norway Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSitter med Østlendingens nettutgave 17. september og leser om de kommunevise planene for hva som skal foregå under den store NATO-øvelsen. Vi har hørt om Trident Juncture lenge, og vet at Nord-Østerdalskommunene blir sterkt berørt. Uansett om man er forberedt, er det ikke før man leser de mer detaljerte planene at det går opp for en HVOR godt øvelsen vil merkes.

De fleste av oss finner det meste av opplysninger på nett, men jeg gjør meg noen tanker om de gruppene som ikke får med seg slike detaljer som ble presentert i artikkelen.

"Strid på begge sider av fjellet "(Tynset-Rendalen), "Alvdal skal tas -kanadiere går på nordfra, italienere skal forsvare Alvdal", "Folldal vil oppleve mye aktivitet... stridigheter på begge sider av Folla ... betydelig antall stridsvogner vil bevege seg etter veiene denne dagen... spanske panserbataljoner .... amerikanske tropper løftes ut med helikopter","Svensk-finsk brigade beveger seg gjennom Narbuvoll og Tufsingdalen", "framrykning", "tilbaketrekninger" osv osv.

Helsedirektoratet har gått ut med OPPFORDRING til kommunene om å informere spesielt overfor barn. I en bisetning nevnes at det også, sitat: "kan være personer som har opplevd krig og traumer tidligere, og som får naturlige reaksjoner på dette. Det er viktig at også disse blir sett og får snakke om følelsene de kjenner på."

Jeg vet ikke hvem eller hvilke personer Helsedirektoratet tenker skal være i beredskap, men jeg antar kommunene har dette på plass for lengst. I så fall bør innbyggerne få vite hvem de kan henvende seg til. Det bør ikke bare være en oppfordring, men et PÅBUD om at de aktuelle kommunene forsikrer seg om at innbyggerne er kjent med hva som skal skje, siden det faktisk foreligger grove dagsplaner. Hver eneste husstand bør få et skriv - henholdsvis på norsk, somalisk, syrisk, kongolesisk eller hva det måtte være behov for. Stakkars de personene som har flyktet fra panservogner og kanoner, hvis de ikke er godt kjent med hva ØVELSE betyr.

Kanskje hjemmesjukepleieren også kan tildeles noen minutter ekstra for å ta seg tid til å prate med han eller ho som bor alene og grisgrendt, for å forsikre seg om at den gamle føler seg trygg selv om det foregår rekognosering fra fremmede i skogen rundt gården? Det er allerede en del friske, oppegående - passert 80, som sier de gruer seg til øvelsen. Vi må faktisk godta og forstå at den største Nato-øvelsen på mange tiår kan virke skremmende og skape uhygge for noen. Uansett får vi være takknemlige for at "invasjonen" er det den er; en øvelse. En øvelse i å forsvare landet vårt - men også derfor en øvelse i å krige.

Det er godt mulig noen mener jeg overreagerer, ja, kanskje noen ler. Kanskje de vil tenke litt annerledes når øvelsen starter? Da kan de jo ta seg en tur på besøk til en enslig ungdom eller familie som nettopp har kjent krigen på kroppen. Jeg er helt sikker på at barnehage, skole og foreldre vil gi all verdens opplysninger og informasjon til barna og elevene. Jeg håper at hver kommune forsikrer seg om at hver eneste innbygger over skolealder også er godt informert og kan føle seg trygg.

Til slutt: Vi som har mulighet, kan også være litt flinkere til å se innom her og der, slå av en prat, se og lytte.

Artikkeltags