Feirer Gutulia nasjonalpark i hele sommer, og det starter lørdag

Gutulia Femundsmarka: Arkivfoto: Roald Evensen

Gutulia Femundsmarka: Arkivfoto: Roald Evensen

Artikkelen er over 2 år gammel

I ni lørdager til ende skal femtiåringen Gutulia nasjonalpark i Engerdal feires. Et variert program venter bursdagsgjestene - fra joik til fuglekikking.

DEL


Gutulia er de sølvgrå tørrfuruenes og de spredte gammelgranenes nasjonalpark - og Norges minste. I kontrast til den uberørte skogen står Gutulisetra – setervollen som er blitt tatt vare på av folk og fe helt siden 1750-tallet. I sommer skal det feires til gangs, og startskuddet går 30. juni klokka 12.00.

- Vi åpner den tilrettelagte innfallsporten ved parkeringsplassen, før turen går videre sammen med DNT Engerdal og Trysil inn til nasjonalparken ved Gutulisetra. Der venter en ny natursti og kulturelle innslag, og årets vertskap åpner seterdørene for sesongen, forteller Kirsten Thyrum, nasjonalparkforvalter for Femundsmarka.

Videre skal nasjonalparken feires hver eneste lørdag fra 7. juli til 25. august, med ulike temaer fra bjørnens levevis og hi i Gutulia, til setring i gammel tid og botanisk vandring med botaniker Leif Galten. Den offisielle jubileumsmarkeringen avholdes 25. august.

- Mange av de som kjenner historien om nasjonalparken kommer og vil dele historiene med oss på setervollen. Vi spanderer seterkost på alle som kommer, opplyser Thyrum, og byr også på Klima- og miljøminister Ola Elvestuen og fylkesmann Sigbjørn Johnsen til feiringen. Til Gutulia skal også den verdenskjente musikeren og komponisten Frode Fjellheim.

- Det blir også aktiviteter for besøkende i alle aldre på de tre setervollene, og vi setter opp busser i skytteltrafikk fra Drevsjø, sier Thyrum, og håper folk setter av dagen.

Programmet for de øvrige lørdagene ser slik ut.

7. Juli: «Bjørnens levevis og hi i Gutulia». Guidet tur med Alina Lynn Evans og Ane Eriksen fra Høgskolen i Innlandet

14. Juli: «Botanisk vandring på og rundt Gutulisetra. Plantene forteller natur- og kulturhistorie» Guidet tur med botaniker Leif Galten

21. Juli: «Treets livssyklus – avgjørende for skogens biologiske mangfold». Guidet tur med skogbiolog Sebastian Kirppu

28. Juli: «Overvåking av naturen». Guidet tur med seniorforsker Vegar Bakkestuen og forsker Anders Often, NINA

4. August: «Fugl i gammelskog». Guidet tur med forsker Roar Solheim, Universitetet i Agder

11. August: «Setring i gammel tid»

Sorken grendelag levendegjør setring på Gutulisetra

18. August: «Sørsamisk reindrift og joik ved Daniel Mortensons boplass på Kjerran»

Svahken Sijte og Marja MortenssonArtikkeltags

Kommentarer til denne saken