– Vi er fantastisk fornøyd med bredden i programmet, gjester og spennende prosjekter fra hele landet og engasjementet fra hele alvdalsbygda. Det skal skje ting inne og ute, høyt og lavt, ivrer primus motor Glenn Erik Haugland fra kunstnergruppa Studio O som arrangerer Vinterfest i Alvdal.

To ganger tidligere har de invitert til feiringen av vinteren på denne måten, men i år er det første gang det ikke henger noe som helst pandemirestriksjoner over arrangører og publikum.

Det starter søndag 12. februar og foregår ei uke til ende.

Moddi er høydepunktet

– Høydepunktet er sjølsagt slutten med konsert med Moddi i Alvdal kirke. Jeg ringte ham og spurte om han ville komme og holde konsert. Det gjør han, men det artige er jo at han sier ja til alt jeg spør om! Dermed blir det mer enn konserten, og han skal snakke med ungdommer i Alvdal om hva vil det si å være på leting. «Everybody is looking for something», som det heter i Eurythmics- sangen vet du, smiler Haugland.

Ellers kommer Vinterfest 2023 til å foregå på de fleste arenaer. På sparken. I tenkeboksen. På pub. På skøyter eller ski. På konsert. I akebakken. På kino. På Tron eller i Flåklypasalen. Varmt og kaldt. Høyt og lavt. Unge og eldre. Tankevekkende og gøy. Alvdal ER kuldegrader og vinter, men også lun peisvarme med tid til ettertanke.

– Vi skal da ikke bare overleve, vi må leve også, formidler Haugland & Co på forhånd, og håper å slå oppslutningen fra over 900 publikummere i fjor.

Spark, fuglekasse og tur

Noen smakebiter fra programmet:

– Ta med sparken og skøytene til Sparkens dag på Strømmen. Rebusløp på spark opp Sivildalen, bål for medbrakt grillmat og skøyter på Basmoen høyfjellsbane! Kaffe og kaffemat kan kjøpes av Kvikk 4H, men sitteunderlag må du sørge for selv.

Huset Aukrust skal holde Fuglekasseutstilling og søndagen blir det åpning av årets Fuglekasse-installasjon med Live Næss, og Ragnhild Tronsmo Haugland og Øystein Wangen spiller.

Alvdal Turlag inviterer til utsikten på Hauståsbua der det tennes bål og utveksles erfaringer om rette skismøring for dagens føre. På Huldra Kafé blir det vinterpub med Primo Carnera der Opplev Alvdal i tillegg retter fokus på stedsutvikling.

Det blir mulig å melde seg på introduksjonskurs til topptur på Tronfjell, og det blir mulig å stille opp på Kattmoen på Sjulhusvangen Grand Prix. Dette er et gratisarrangement med akedag med grilling og kakao, og så kan akeferden gå videre til Sjulhustunet der filmen Frost vises. På Huset Aukrust legger Tron Talks til rette for bokbad med den rappkjefta filosofen Thomas Hylland Eriksen og han skal møte to ungdommer fra Alvdal som lurer på litt av hvert mens Hulbækmo/Jacobsen legger lydsporet.

– Thomas har levd med en uhelbredelig kreftform i sju år og har gjort seg tanker om hva som gjør livet verdt å leve, konstaterer Haugland.

– Vi leter. Høyt og lavt

Søndag er det på nytt filmen Frost som er tema på Alvdal Bibliotek, og der blir det også Frost-fest.

– Visste du at Frost bygger på et H.C Andersen eventyr og at musikken er inspirert av samisk musikk fra Norge?

Søndagsturen kan legges til taubanehuken i Haustdalen, for de som vil kombinere skituren med fascinerende lokalhistorie. Etterpå kan du besøke Steien Hotel der pilegrimer er tema.

– Vi leter. Høyt og lavt. Kanskje vi alle er pilegrimer på letingen etter å forstå oss selv, undrer Haugland, og rigger for prat mellom alvdalsungdommer, Sveinn prest og artisten Moddi før sistnevnte holder konsert i Alvdal kirke som punktum finale for årets Vinterfest.