Gå til sidens hovedinnhold

Nils Kristen er på Statskog-sporet igjen

Stortingspolitiker Nils Kristen Sandtrøen (Ap) fra Tynset og Hedmark har engasjert seg rundt Statskogs salg av eiendommer til private. Nå spør han om hytter og koier.

Arbeiderpartiet krever stans i salget av Statskogs eiendommer og åpenhet om hvem som har kjøpt fellesskapets skoger.

– Det er områder som alle sammen i Norge eier, som nå blir konsentrert på noen private hender, sa landbrukspolitisk talsperson Nils Kristen Sandtrøen i Arbeiderpartiet til NTB tidligere i vinter.

NTB skrev at inntil september i fjor hadde Statskog solgt 540.000 dekar med skog. De kan selge ytterligere 60.000 dekar, ifølge vedtakene som ble gjort da de rødgrønne satt ved makten, ifølge landbruksminister Olaug Bollestad (KrF). I 2016 bestemte det borgerlige flertallet på Stortinget at statsforetaket kan selge ytterligere 150.000 dekar ved behov.

Bollestad reagerer på det hun mener er Aps forsøk på å slå politisk mynt på saken.

– Vi følger akkurat de samme retningslinjene som Ap la til grunn, sier hun til NTB.

Ap la i slutten av januar fram et forslag i Stortinget om å stanse nedsalget, og ber regjeringen redegjøre for hvem kjøperne er.

Riktignok sikrer allmennretten folk flest mulighet til å bruke skogen til friluftsliv. Men rettighetene til jakt og fiske er det skogeierne som sitter med, heter det i saken fra NTB-

– Statskog har i dag flere små buer og hytter rundt omkring i Norge som barnefamilier og friluftsinteresserte kan bruke. Det gir dem mulighet til jakt og fiske, påpeker Sandtrøen der.

Spør statsråden

Nå har han stilt skriftlig spørsmål til landbruks- og matminister Olaug Bollestad nettopp om hyttene og koiene.

Sandtrøen ber om en oversikt over hytter og koier som Statskog har solgt fra 2014 og fram til i dag.

I begrunnelsen skriver Sandtrøen: – Statskog har hytter og koier som vi alle i Norge kan leie og bruke på like fot. Når hytter og koier i flotte friluftsområder hvor det finnes få eller ingen alternativer selges, privatiseres også mulighetene for å bruke hytter for allmennheten i disse områdene. Friluftsliv med utgangspunkt i disse hyttene blir dermed privatisert og forbeholdt færre personer.

Svaret fra Bollestad er ikke tilgjengelig ennå.

Kommentarer til denne saken