Nils Kristen er på Statskog-sporet igjen

POLITIKER: Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

POLITIKER: Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Foto:

Stortingspolitiker Nils Kristen Sandtrøen (Ap) fra Tynset og Hedmark har engasjert seg rundt Statskogs salg av eiendommer til private. Nå spør han om hytter og koier.

DEL

Arbeiderpartiet krever stans i salget av Statskogs eiendommer og åpenhet om hvem som har kjøpt fellesskapets skoger.

– Det er områder som alle sammen i Norge eier, som nå blir konsentrert på noen private hender, sa landbrukspolitisk talsperson Nils Kristen Sandtrøen i Arbeiderpartiet til NTB tidligere i vinter.

NTB skrev at inntil september i fjor hadde Statskog solgt 540.000 dekar med skog. De kan selge ytterligere 60.000 dekar, ifølge vedtakene som ble gjort da de rødgrønne satt ved makten, ifølge landbruksminister Olaug Bollestad (KrF). I 2016 bestemte det borgerlige flertallet på Stortinget at statsforetaket kan selge ytterligere 150.000 dekar ved behov.

Bollestad reagerer på det hun mener er Aps forsøk på å slå politisk mynt på saken.

– Vi følger akkurat de samme retningslinjene som Ap la til grunn, sier hun til NTB.

Ap la i slutten av januar fram et forslag i Stortinget om å stanse nedsalget, og ber regjeringen redegjøre for hvem kjøperne er.

Riktignok sikrer allmennretten folk flest mulighet til å bruke skogen til friluftsliv. Men rettighetene til jakt og fiske er det skogeierne som sitter med, heter det i saken fra NTB-

– Statskog har i dag flere små buer og hytter rundt omkring i Norge som barnefamilier og friluftsinteresserte kan bruke. Det gir dem mulighet til jakt og fiske, påpeker Sandtrøen der.

Spør statsråden

Nå har han stilt skriftlig spørsmål til landbruks- og matminister Olaug Bollestad nettopp om hyttene og koiene.

Sandtrøen ber om en oversikt over hytter og koier som Statskog har solgt fra 2014 og fram til i dag.

I begrunnelsen skriver Sandtrøen: – Statskog har hytter og koier som vi alle i Norge kan leie og bruke på like fot. Når hytter og koier i flotte friluftsområder hvor det finnes få eller ingen alternativer selges, privatiseres også mulighetene for å bruke hytter for allmennheten i disse områdene. Friluftsliv med utgangspunkt i disse hyttene blir dermed privatisert og forbeholdt færre personer.

Svaret fra Bollestad er ikke tilgjengelig ennå.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken