Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal hælteppet overrekkes

Artikkelen er over 4 år gammel

Høsten på Ramsmoen byr på mye. I tillegg til å treffe gamle klassekamerater kan du være med på å overrekke hælteppet til Tynset stasjon.

- Her skjer det mye i høst, sier Bersvend Salbu, avdelingsdirektør ved Musea i Nord-Østerdal, som er en del av Anno museum. Mange vil huske hælteppet som ble laget tidligere i sommer, på en dugnad i regi av museet og Tynset husflidslag. Nå skal det overrekkes til togene på Rørosbanen, 13. oktober blir det folkefest på Tynset stasjon.

Vil hylle togene på Rørosbanen med et gedigent hælteppe

Variert oktober

Men før den tid skjer det andre ting.

-Interessen for gamle dokumenter blir større og større, sier Bersvend. Men folk sliter ofte med å lese det som står. Konsulent Arild Alander driver med arkivarbeid på Ramsmoen, og har god erfaring i den type skrifttyding. Alle tirsdagskveldene i oktober holder han kurs i dette. Et annet kveldsarrangement er allsangkveld i museumsparken 5. oktober, i samarbeid med frivilligsentralen. Per Arne Tollefshagen har ansvar for dette, men var dessverre ikke tilstede ved tirsdagens pressekonferanse.

At det snart er martn går ikke museumsgjengen hus forbi, de steker takkaker på tunet fredag denne uka, og har bokskred.

-Her er det mulighet til å gjøre et skikkelig kupp, sier Bersvend. Overskuddslageret på gamle årbøker og annen lokallitteratur er stort. Spennende for mange vil det nok også være å "treffe" gamle klassekamerater, da museet har fått låne alle klassebilder fra alle videregående skoler i regionen.

Jazz og litteratur

For den som er interessert i lokallitteratur er det bare å finne veien til Ramsmoen 23. november, da presenteres årets lokallitteratur og selvfølgelig årbok for 2016/17. Et annet trivelig arrangement er "Jazz i fjøset", med Jon Eberson trio, 4. november. Dette er det Tynset jazzklubb som står for.

Gruve og samer - viktig historie

Både samerettigheter og gruvehistorie er viktig for folk i Fjellregionen, og musea i Nord-Østerdal setter nå fokus på begge deler. 11. november arrangeres Nord-Østerdalsseminaret, der temaet er nettopp gruvevirksomhet. Dette arrangementet er passende nok lagt til Folldal gruver. Samerettigheter er tema 1. november på Ramsmoen, der Kirsti Strøm Bull vil holde foredrag.

-Hun er en av de største kapasitetene i Norge når det gjelder menneskerettigheter, sier konservator Kirsten Frønæs.

Runder av aktivt år med julemarked

Høstens siste arrangement er det tradisjonsrike julemarkedet på Ramsmoen, med både foredrag,utstillinger, verksted og marked. Dermed rundes et aktivt år av. Arrangementene er bare en liten del av alt som foregår på museet hele året rundt. I år har de hatt stort fokus på bygningsmasse, blant annet holder de på med en solid restaurering av Ryeng skole i Grimsbu. Også i Tylldalen, Alvdal og Rendalen er de i gang med store prosjekter med byggrestaurering.

Kommentarer til denne saken