(Østlendingen)

Og kunstneren Hariton Pushwagner, som egentlig heter Terje Brofos og ble født i Oslo i 1940, bød virkelig på seg selv og tok nordøsterdølene med storm.

Det hele startet da han ankom Tynset Kulturhus i standsmessig veterankjøretøy, før han entret kulturhuset der folk sto tett i tett. Arrangørene anslo at over 1.000 var til stede, og så mange har det neppe tidligere vært på en kunstutstillingsåpning i Tynset kulturhus.

LES OGSÅ: – Stort å stille ut Pushwagner

– Det er helt konge å være her, sier Pushwagner og smiler. – Akkurat som i New York!

SE FLERE BILDER NEDERST I SAKEN!

Pushwagner var i storslag og tok seg tid til å både hilse, klemme og snakke med folk før han til slutt entret scenen og takket for at han fikk komme hit opp på fjellet.

Stort for Tynset

På scenen sto kultursjef Beate Hjertager i Tynset kommune klar for å ønske både kunsten og kunstneren velkommen. For kommunen og Tynset kunstlag er det stort å få stille ut bilder av en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere, som også har gjort stor suksess internasjonalt.

Pushwagner kom til Tynset fredag kveld, og hadde med seg et helt splitter nytt bilde til utstillingen. Etter utstillingen på Tynset går turen videre til New York for hans neste utstillingsåpning.

LES OGSÅ: Kunst for millioner på hotellet

Ettersom det er spekematfestival fikk Pushwagner både spekemat og ei flott spekefjøl i gave, ei spekefjøl som Pushwagner ytret ønske om å få signert av dem som hadde laget den. Daglig leder Odd Uglem i Meskano stilte villig opp og sørget for å få ønsket oppfylt.

Signeringskø

Pushwagner var i et spøkende humør, og brukte spekefjøla han fikk i gave til å klapse kultursjefen på stompen før han entret Galleri Elgen og åpnet utstillingen. Her tok han seg tid til en liten trall på pianoet, før han pent tok av seg dressjakken og satte seg ned for å skrive autografer.

Med over 1000 mennesker til stede måtte folk slippes inn i puljer i selve galleriet. Også der ble det kø for å få signert både bøker og filmer om Pushwagner, og han signerte villig vekk. Også små unger som kom med små lapper fikk kunstnerens autograf.

– Vi hadde aldri trodd at det skulle komme så mye folk, men så artig, smiler en hektisk leder av Tynset kunstlag, Jan Inge Nordeng.

Utstillingen på Tynset favner 28 bilder av Pushwagner, og har en verdi på 1,2 millioner kroner. Utstillingen er årets sommerutstilling i Galleri Elgen og blir stående ut juli.