For tynsetingene og nordøsterdølene er det nemlig nytt at det må betales inngang på et festivalområde som ligger midt i Tynset sentrum.
– Vi har fått en del reaksjoner, og det visste vi ville komme, sier leder for spekematfestivalen, Eli Riset.
Hun forklarer at nordøsterdøler er vant til å betale for parkering og alt annet, men at der er nytt å betale inngang for et messeområde utendørs.
Må skape inntekter
– Skal festivalen ha livets rett så må det skapes inntekter der og da. Derfor må vi få opp forståelsen for at dette er nødvendig, sier Riset, som påpeker at billetten ikke koster mer enn hundre kroner og at parkeringen er gratis.
– Inne på festivalområdet er det smaksprøver på veldig mye god mat, så dette er virkelig verdt prisen, sier hun.
Hun påpeker at folk uten å reagere ofte betaler dyrt for parkering, og at folk ikke hever et øyebryn over at Jakt- og fiskemessen i Elverum tar inngang.
– Dette er ei matmesse, og det koster penger over alt. Målet er at messen skal arrangeres årlig, og da må vi tenke langsiktig, sier hun. Den første publikumsdagen startet forsiktig, og det var god plass på messeområdet for dem som tok turen fredag formiddag.
– Solen skinner og her er det masse spennende mat. Nå må folk kjenne sin besøkelsestid, sier Riset.
LES OGSÅ:
Øl og spekemat i sola
Hun påpeker at det er mulig å sette seg nes, ta en øl og litt mat i sola, og bare kose seg.
Leder Oddrun Gjelten i Tynset Næringsforening tror de besøkende må venne seg til at det tas inngang.
– Det er normalt på alle slike arrangementer, det er bare litt nytt på Tynset, sier hun.
Og inne på festivalområdet er det et virkelig et mangfold av smaker å få oppleve. Alt man kan tenke seg av spekemat er å finne på festivalområdet. Her er det spekemat av både geit, svin, sau og de lekreste produkter med en mengde ulike spekepølser og fenalår.

Se bilder fra festaftenen under den aller første Norsk Spekematfestival
Hoveddelen av utstillerne er i det store festivalteltet, mens lokalmatbedriftene som er organisert under Rørosmat-paraplyen er i et eget stortelt rett ved siden av.
– Et veldig bra opplegg, og det er supert at det lokalt i regionen satses på å profilere norsk spekemat, sier Jørn Kildal som har etablert Mathiasgården i Tolga der han lager spekemat av egen gris. – Det vi trenger nå er masse publikum, sier Kildal.
Midt på Rådhusplassen står den digre "«smøretraileren» til Stranda. Den rager ikke over rådhuset, men ruver midt i Tynset sentrum. Inne i bilen er det masse smaksprøver på de utroligste produkter.
Konkurrenten Nortura med sin Santa Kristina-skinke fra Tynset har en mye mindre stand inne i utstillerteltet, men også der er det mye forskjellig å smake på.