Simulerte nordlys, fikk bygge raketter og hybridmotor: Dette oppholdet ga stjerner i øynene til NØVGS-elevene

Elever ved NØVGS byttet ut klasserom og tavleundervisning med rakettforskning på Andøya Space Center.

Elever ved NØVGS byttet ut klasserom og tavleundervisning med rakettforskning på Andøya Space Center.

Av

Drømmeuke ved Andøya Space Center for realfagselevene ved Nord-Østerdal videregående skole.

DEL

– Jeg synes vi som skole med høytytende elever skal være med på dette prosjektet videre – og anbefaler å bruke noen kroner på dette, sa rektor Anne Buttingsrud ved NØVGS til elevene som går R2 (realfag) etter at de holdt et foredrag til skoleledelsen om en skolehverdag utenom det vanlige.

Før vinterferien reiste realfagselevene ved VG3 på skolen til Andøya Space Center og byttet tavleundervisning med tilrettelagt praksis for å komme tettere på forskermiljøet for å se hvordan faget de til vanlige har på skolebenken kan brukes i dagliglivet.

Et prøveprosjekt skolen har hatt for første gang.

– Det er et forsøk fra skolens side med litt mer spisset satsing for å legge ekstra vekt på de mer krevende fagene, sier avdelingsleder ved studiespesialisering på skolen, Tor Magnus Hansen, til Arbeidets Rett.

Simulerte nordlys

Før vinterferien reiste de til romsenteret og fikk et tilrettelagt opplegg – i etterkant sitter de igjen med mye god erfaring.

– Vi fikk muligheten til å forske selv. Hadde praktiske øvelser på magnetfelt, simulerte nordlys og lagde mindre raketter og værballonger, sier en av elevene, Helene Wangen.

Klassen oppsummerer turen som positiv og relevant. Samtidig fikk de komme tett på forskermiljøet som flere av dem mest sannsynlig kan være en del av om noen år.

– Det var motiverende, også er det litt nettverksbygging i det, sier Wangen før Åshild Sveen Gussgard skyter inn:

– Så får vi også se hvordan de jobber til daglig i arbeidslivet.

Elever ved NØVGS byttet ut klasserom og tavleundervisning med rakettforskning på Andøya Space Center. F.v Max Bolte, Sander Fossbakken Løkken, Shewit Fitsum, Helene Wangen, Åshild Sveen Gussgard, Ingrid Øien, Ola Bakkom og Ane Ingeborg Kalbækken.

Elever ved NØVGS byttet ut klasserom og tavleundervisning med rakettforskning på Andøya Space Center. F.v Max Bolte, Sander Fossbakken Løkken, Shewit Fitsum, Helene Wangen, Åshild Sveen Gussgard, Ingrid Øien, Ola Bakkom og Ane Ingeborg Kalbækken. Foto:

Norge er store innen romfart

Man trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at en slik skoleuke gir ekstra motivasjon og inspirasjon til å drive med faget videre.

For mange er kanskje romfart og rakettforskning mest knyttet opp mot NASA og astronauter, men Norge er faktisk en av de større nasjonene innenfor romfart, opplyser lærer Yvonne Dåbakk. Her ligger det også framtidsrettede arbeidsplasser.

– Det er genialt å bli kjent med folk i gode fagmiljøer. Verden er en del større enn Tynset, sier hun. Med på turen var også realfaglærer Kristian Stokke.

– Da jeg studerte satt jeg i slike miljøer, det er motiverende. Du møter dyktige og engasjerte folk, sier han om opplegget.

Nå vurderer skolen å fortsette med et samarbeid med Andøya Space Center.

– Spennende

Det er et økonomisk aspekt ved et slikt samarbeid, men man må investere i god undervisning for å få god læring, mener rektor Anne Buttingsrud.

Skolen vil nå prøve å få dette inn som et fast innslag i utdanningsløpet hvert år framover.

– Klart det er spennende å få komme til Andøya – det er nok det rette stedet for både elever og lærere. Jeg satser på at vi kan få til et tett og godt samarbeid med de framover, sier Buttingsrud til Arbeidets Rett.

Rektoren var imponert etter foredraget fra elevene og synes prosjektet er både interessant og nyttig for alle parter.

– Dette er en profesjonell institusjon med framtidige arbeidsplasser. For skolen er det viktig å ha et gjensidig samarbeid med næringslivet. Vi har kunnskapshungrige elever som ønsker å være i disse miljøene, sier hun.

Både lærere og elever fikk utbytte av opplegget på Andøya. F.v rektor Anne Buttingsrud, Tor Magnus Hansen, Yvonne Dåbakk og Kristan Stokke.

Både lærere og elever fikk utbytte av opplegget på Andøya. F.v rektor Anne Buttingsrud, Tor Magnus Hansen, Yvonne Dåbakk og Kristan Stokke. Foto:

Artikkeltags