Full fres på fårikålens festdag

BLIDE, MEN SLITNE: En blir støl i beina av å jobbe på kjøkkenet fra ni om morgenen til langt på kveld. Fra venstre: Hedda Cecilie Kjøllegaar fra Grimsbu, Carianne Løkken fra Alvdal og Ingrid Fattnes fra Rendalen.

BLIDE, MEN SLITNE: En blir støl i beina av å jobbe på kjøkkenet fra ni om morgenen til langt på kveld. Fra venstre: Hedda Cecilie Kjøllegaar fra Grimsbu, Carianne Løkken fra Alvdal og Ingrid Fattnes fra Rendalen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De svettet under kokkeluene og smilte mens de smidig serverte saueretter i Restaurant Havern, elevene ved Nord-Østerdal videregående skole.

DEL

Elevene på VG1 restaurant- og matfag og VG2 kokk og servitør var i vigør da de inviterte til årets første åpne arrangement i Restaurant Havern, skolens egen, lille restaurant som ligger vegg i vegg med kjøkkenet på avdelingen ved Nord-Østerdal videregående skole på Tynset.

Lokalet var pyntet med rognebær og kongleservietter, og hjemmebakt flatbrød på rosemalte bjørkeplater prydet bordene.

Faglærer Dagny Straalberg Mills er glad for at det igjen er fylt opp med elever.

– Nå er vi 12 på VG1 og 12 på VG2. Det er vi veldig fornøyd med, sier hun.

Forrige året ble VG2-tilbudet tatt bort på grunn av lav søkning, og med det sto flere av elevene som hadde søkt seg dit uten tilbud. I år er klassen på plass igjen, og det er både lærere og elever glad for.

– Fint å få fullført utdanningen, mener Kim Robert Furuli og Carianne Løkken, begge alvdøler.

Det er knapt tid til å prate når 70 personer skal bespises på fårikålens festdag. Og det er mer enn ei putrende fårikålgryte som er på gang på kjøkkenet.

Menyen på fårikålens festdag

  • Fårikål med mandelpotet og flatbrød
  • Guinnessbraisert lammeskank med rotpuré, grønnsaker og saus
  • Ovnsbakt laksefilet med hvitvinssaus, fritert grønnkål og mandelpotet
  • Dessertbord. Fritt valg blant utvalgte desserter, kaker og frukt


– Det er første gang med åpen restaurat i år, sier Mills, og ser rundt seg i kjøkkenet: – Nå koker det virkelig her!

Hun berømmer elevgruppen og sier de som tar utdanningen er motiverte og har skapt et godt miljø. Fraværet er svært lavt, og gjengen har blitt sammensveiset.

– Etterpå er de garantert læreplass i Hedmark, legger hun til. Etterspørselen etter fagfolk er nemlig stor.

Fårikålens festdag pleier de å markere ved skolen hver høst. I år ble det kjøpt inn et helt lam fra slakteriet på Røros. Elevene skar det ned, og gjorde alt fra bunnen av. Store arrangementer er elevene vant med. Nå skal de snart ha servering på en fagbrevutdeling og på Eldredagen. Senere blir det bransjedag, julebord og på nyåret er det tid for havets festbord i Restaurant Havern.

– Vi leker ikke. Elevene må ta ansvar selv, og det har vært lite å sette fingeren på her i kveld, kommenterer faglæreren, som har med seg kollega Svein Sira.

Elevene kommer fra hele Fjellregionen, og fra Koppang og Sollia med.

– Alle har sine oppgaver her i dag, forklarer Mills.

– De lærer nok med på én slik kveld en på et par uker ellers, tror Sira.

Artikkeltags