Ny bok fra Kirsti Aasen: – Begge vanket under åpen himmel, og lot seg fascinere av alt de var vitne til

NY BOK: Prest og forfatter Kirsti Aasen har gjennom hele sitt yrkesaktive liv arbeidet i skjæringspunktet mellom kirke og kultur. I sin nye bok sammenstiller hun Hans Børli og Vincent van Gogh.

NY BOK: Prest og forfatter Kirsti Aasen har gjennom hele sitt yrkesaktive liv arbeidet i skjæringspunktet mellom kirke og kultur. I sin nye bok sammenstiller hun Hans Børli og Vincent van Gogh. Foto:

Aasen er født og oppvokst i Vingelen, og virket i 35 år som prest ved Kampen kirke i Oslo. Hun har tidligere utgitt en bok sterkt inspirert av Johan Falkberget. Nå har hun skrevet bok om lyrikeren Hans Børli og billedkunstneren Vincent van Gogh. 

DEL

Førstnevnte debuterte for 75 år siden i år, og van Gogh gikk bort for 130 år siden.

Et jubileum verdt å vie oppmerksomhet, ifølge Aasen, som også i denne boken har latt seg inspirere av sin favorittforfatter Johan Falkberget.

I 2017 ga hun ut boken «I lyset fra en bergmannslampe», der hun på ulike vis trekker paralleller mellom Falkbergets diktning, bestemorens liv i fjellbygd og dagens samfunn.

Kunstnere som berører hverandre

Av den nye boken «Med føttene på jorda og hodet i himmelen», kommer det fram hvordan Børli og van Gogh berører hverandre.

– I likhet med Falkberget sto de begge opp for de små og forkomne i samfunnet. Begge var utstyrt med undringens evne og begge grep de etter helheten i tilværelsen, sier den samfunnsengasjerte presten, og fortsetter:

– Børli ville i sine unge år bli kunstmaler, men utstyret og malingen man trengte for å komme i gang var for kostbart. Penn og papir ble derfor hans verktøy.

Billedkunstneren van Gogh på sin side var prestesønn og skulle i utgangspunktet studere teologi og befatte seg med ord.

Aasen utdyper likheten mellom de to kunstnerne i boken, som selvsagt inneholder lyrikk av Børli og bilder av van Gogh.

BERØRER: Vincent van Gogh og Hans Børli levde i hvert sitt århundre. Likevel berører de hverandre, kanskje spesielt gjennom fascinasjon for naturen, ifølge prest og forfatter Kirste Aasen.

BERØRER: Vincent van Gogh og Hans Børli levde i hvert sitt århundre. Likevel berører de hverandre, kanskje spesielt gjennom fascinasjon for naturen, ifølge prest og forfatter Kirste Aasen. Foto:


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken