Lørdag var egentlig dagen da Nordøsterdals-seminaret 2020 skulle vært arrangert. Som så mange andre arrangementer i år, måtte også dette avlyses på bakgrunn av strengere reglement rundt smittevern.

- Vi fikk likevel til å åpne ny utstilling i Fjøset, kalt «Klæan våre, museumsskatter», sier Per Arne Tollefshagen fra Anno Musea i Nord-Østerdalen.

I utstillinga viser museet en del av sitt tekstile gjenstandsmateriale. Gjenstandene i utstillinga er fra perioden 1770 til 1880, og representerer den tradisjonelle draktskikken. Draktdelene tilhører ulike tidsperioder. De eldste er klær i skinn.

- Noen plagg vil man kjenne igjen, da de representerer en levende tradisjon, som skjoldluva og snøsokkene.

I tillegg til kvinne- og mannfolkklede viser utstillinga både spebarnstøy og barneklede, samt rituelle plagg til livets og årets høgtider. Mange fotografier fra museet si store fotosamling underbygger draktskikken på en god måte. Enkeltpersoner og grupper i tidstypisk klesdrakt fra perioden 1868 til 1880 supplerer gjenstandene som er stilt ut. Utstillinga har gjenstander fra de fleste bygdene i Nord-Østerdalen.

- Under arrangementet ble den nye boka «Klæan våre – om draktskikken i Nord-Østerdalen» lansert. Forfatter er Helga Reidun Bergebakken Nesset som har skrevet boka på grunnlag av et større grunnlagsmateriale, innledet med for et lydhørt publikum.

I gardsplassen på Ramsmoen hadde vel 30 personer møtt fram i finværet. Mange benyttet sjansen til å få kjøpt boka og samtidig få den signert av forfatteren. Utstillingen er ikke bare tilgjengelig på Ramsmoen. Den kan også ses digitalt på museets nettside museainordosterdalen.no og på DigitaltMuseum.no.

- Velkommen til Ramsmoen for å se den flotte utstillingen, sier Tollefshagen.