Gå til sidens hovedinnhold

Ny utgave av Oppunder Fjellbandet: – Hvem var kvinnene bak navnene Gurine og Charlotte?

– Jeg tror vi alle har lyst til å bli kjent med et liv vi gjerne skulle ha levd, eller gjenopplevd. Ikke fordi vi nødvendigvis tror det var bedre enn det livet vi lever i dag. Det var bare annerledes, og det fascinerer oss.

Redaktøren i Oppunder Fjellbandet, Einar Gjærevold, mener at mange liker å «reise» til gamle dager ved juletider, selve høysesongen for tradisjoner og tilbakeblikk. I Holtålens lokalhistoriske tidsskrift drar vi ikke bare bakover i tid, vi får også møte mange av menneskene som har gått bort.

– Så lenge vi husker dem og forteller om dem, er de fortsatt blant oss, sier Gjærevold.

Det populære bladet er ute med årets vinterutgave, som bringer historier om tohjulstraktorer, eventyrgrenda Morken, livet på og rundt Malmplassen, ei dramatisk harejakt og Langletes hektiske storhetstid.

En helt spesiell navneskikk i Ålen – forskerne kaller den unik i Norge – får også oppmerksomhet: Hvem var kvinnene bak navnene Gurine og Charlotte? I tillegg: Julekort fra Amerika, gamle flyfoto, noveller, tips fra naturens spiskammers – og mye mer.

Medarbeidere i denne runden er Harald Reitan, Åse Juveli Berg, Per Olav Almås, Lise Vindedal, Synnøve B. Lillevold, Georg Melien, Anni Døhl Sivertsvoll, Kjetil Løberg, John Ole Morken, Ragnhild Engan og Einar Gjærevold.

– Det er dugnadsinnsatsen til disse fine folka som gjør tidsreisene våre mulig! sier redaktøren.

– Det er ikke så mange som skriver lenger, men skribentene og tegnerne våre er både trofaste og har høy klasse. De bringer stadig noe nytt som beriker fortellinga om fjellregionen vår.

Oppunder Fjellbandet selges på dørene i Ålen av 10. klasse fra Hov skole, og i Haltdalen av Ivrig 4H. Etter hvert blir bladet å få kjøpt flere steder i regionen.

Kommentarer til denne saken