Nye råd til nordmenn i risikogrupper: 1,6 millioner i faresonen

Oslo 20200310. 
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kommer til Stortinget for å redegjøre for situasjonen omkring utbruddet av koronasmitte i Norge. Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen t.h.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20200310. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kommer til Stortinget for å redegjøre for situasjonen omkring utbruddet av koronasmitte i Norge. Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen t.h. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av

Én av tre nordmenn har forhøyet risiko for alvorlig sykdom og død hvis de smittes av koronaviruset. Nå kommer helsemyndighetene med nye råd for å unngå smitte.

DEL

De nye rådene er utarbeidet av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet og er ment som en hjelp både til de som er i risiko selv, og til deres pårørende.

De som tilhører risikogruppene, er eldre over 65 år, og især de over 80 år, personer med hjerte- og karsykdom, kronisk lungesykdom, nedsatt immunforsvar, diabetes og kreft.

Røyking og fedme kan også gi økt risiko.

1,6 millioner

– Totalt dreier det seg om cirka 1,6 millioner mennesker, sa fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad da de nye rådene ble lagt fram torsdag.

Helsemyndighetene oppfordrer blant annet til å kutte ned på de fysiske besøkene og heller ringe.

Høie: – Vær forsiktig

– Du må ikke besøke noen i risikogruppa om du er forkjølet, har feber eller er tungpustet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Han påpeker at mange personer i risikogruppen tror det vil gå bra, men understreker at det viktig å være forsiktig.

– Vi oppfordrer ikke til total isolasjon, men gir tydelige råd om hvordan de kan ferdes i samfunnet på måter som gir liten risiko, sier Høie.

Fakta om Helsedirektoratets råd til personer i risikogruppene

Torsdag kom Helsedirektoratet med råd til personer med særlig risiko for alvorlig sykdom og død ved smitte av koronavirus og til deres pårørende

Helsedirektoratet definerer de som er i risikogruppene, som eldre over 65, og særlig de over 80 år, personer med hjerte- og karsykdom, kronisk lungesykdom, nedsatt immunforsvar, diabetes og kreft. I tillegg kan røyking og fedme kan øke risikoen for sykdom.

Råd til personer i risikogruppene:

* Vær hjemme i den grad det er mulig

* Hvis du har tegn på sykdom, også kun lette symptomer, bli hjemme til du er frisk

* Hvis du må ut: unngå steder med mange mennesker, ikke bruk offentlig transport, særlig ikke i rushtiden.

* Vask hendene ofte og ha en flaske med spritholdig håndesinfeksjon med deg i lommen når du er steder hvor det ikke er lett tilgang på såpe og vann.

* Be dine venner, naboer eller familie om å ringe før de kommer på besøk. Spør dem om de har vært i utlandet siste to uker, om de hoster, har feber eller tungpustethet. Da bør de ikke komme på besøk, men heller bare snakkes på telefon.

* Unngå å røre nese, munn og øyne hvis du ikke har rene hender. Viruset kan smitte fra hendene til slimhinnene i nese, munn og øyne

Råd til pårørende:

* Sørge for at du ikke selv blir smittet.

* Vær særlig oppmerksom på de generelle reglene for hånd- og hostehygiene.

* Begrens fysiske besøk, bruk heller telefon eller internett for å holde kontakt

* Ikke reis på besøk til noen med særlig risiko for alvorlig sykdom med covid-19 dersom du har forkjølelsessymptomer, hoste, feber eller tungpustethet.

* Hjelp dine pårørende med for eksempel innkjøp av mat. Matvarene må settes utenfor døren, før man ringer på og sier i fra at de står der. Husk å holde god avstand.

Kilde: Helsedirektoratet


Artikkeltags