Lille Harriet hadde det travelt, og ble født i passasjersetet i en busslomme

Artikkelen er over 2 år gammel

– En surrealistisk og fantastisk opplevelse forteller moren.

DEL

RØYKEN/DRAMMEN: For dem som følger med på mammabloggen til Marianne Beate har de kunnet være med på forberedelsene til lille Harriets ankomst.

Det var litt av en entre den vesle jenta valgte.

– Det er ingenting som kan beskrive den følelsen som da jeg innså at det ikke er noen vei utenom, det blir fødsel i bilen. Dette barnet kommer, og det er ingen andre til å ta imot enn meg selv. Jeg er glad det gikk så bra, forteller Espen Gjerstad Hørven som opprinnelig er fra Tynset, til NRK.

Midt på natten startet riene. Da det var tre minutter mellom hver rie ringte Marianne Beate Gjerstad Hørven fødeavdelingen på Drammen sykehus.

– På en eller annen måte har jeg uttrykt meg slik at de ikke trodde at riene var regelmessige, men det var de altså, men de sa at vi gjerne måtte komme inn hvis vi ønsket det, forteller Marianne Beate.

En intens biltur

Hun og ektemannen Espen Gjerstad Hørven tok seg imidlertid god tid med å pakke ned sakene de skulle ha med seg inn til sykehuset. Et kvarter senere satt de i bilen og var klare til å kjøre fra boligen på Nærsnes og inn til Drammen.

– Det var intenst i bilen, og riene kom regelmessig. De ble sterkere og sterkere, forteller Marianne Beate.

Da de kom til toppen av Gullaugkleiva ringte hun igjen til fødeavdelingen.

– Jeg tenkte at vi måtte få noen til å møte oss ved akutten med en seng eller noe, for jeg kjente at jeg ikke ville være i stand til å gå, forteller hun.

Ti minusgrader

Sykepleierne på fødeavdelingen forsto at her kom ting til å skje raskt og bestemte seg for å sende en ambulanse i møte med ekteparet.

– Så fikk jeg min første pressrie. Da måtte vi bare stoppe bilen, forteller hun videre.

Dermed måtte de prøve å finne en løsning på hvordan de skulle innrette seg. Baksetet var fullt av barneseter, så der kunne hun ikke legge seg. Hun ville heller ikke ligge i bagasjerommet i ti minus grader, og slik at andre bilister så hva som var på ferde. Marianne Beate ble sittende i passasjersetet med mannen Espen trygt ved siden av utenfor bilen.

– På neste pressrie så var hun ute. Det gikk kjempefint. En surrealistisk og fantastisk opplevelse at det bare var oss der og at vi kunne ta imot vårt eget barn, sier hun.

– Instinktene handler

50 centimeter lange og 3055 gram store Harriet ble lagt på morens bryst. Med tepper de hadde tatt med seg for sikkerhets skyld fikk de varmen i den vesle jenta.

– Når det er så intenst så får du ikke tid til å få panikk. Instinktene tar over, også gjør du det som føles riktig, forteller Marianne Beate på telefon fra barselavdelingen på sykehuset.

Da Harriet var ute og navlestrengen klippet ble den vesle familien kjørt til Drammen sykehus.

– Vi er i fin form, det er det som er så bra med styrtfødsler,  da blir det ingen komplikasjoner, ler Marianne Beate.

Harriet er barn nummer to, og også forrige gang gikk fødselen fort. Men da var Marianne Beate på sykehuset før fødselen startet.

Artikkeltags