(Østlendingen)

Før fjorårets aller første spekematfestival var det godmodig krangel mellom ordførerne om hvem som var skinkehovedstaden. Var det Tynset med sin Santa Kristina-skinke eller Grilstad med Stranda-skinke.

Dette ble avgjort med en knallhard konkurranse under festivalen, hvor Grilstad også stilte opp med en gedigen skinketrailer hvor de rundhåndet delte ut Strandaskinke til alle som ville smake.

Men under festivalens andre år blir den store spekemataktøren Grilstad på Stranda helt fraværende.

– Vi skal feire at Grilstad er 60 år i år, og det skjer akkurat den samme helgen som festivalen går av stabelen. Da skal vi samle alle våre 450 ansatte til feiring, sier konsernsjef Odd Arne Dalsegg.

Flere steder

Etter fjorårets festival var Grilstad tydelig på at Norsk Spekematfestival burde gå på omgang mellom flere steder i Norge, og uttalte at det ikke var sikkert at de ville delta på flere festivaler.

– Hadde dere kommet om dere ikke hadde hatt jubileum?

– Ja, det hadde vi, men ikke i like stor skala og ikke med like mye show som i fjor, sier Dalsegg.

Ordfører Merete Myhre Moen konstaterer at Grilstad ikke kommer, men er ikke synlig bekymret for det. Hun påpeker at mange andre aktører likevel er ventet til den andre Norsk Spekematfestival som går av stabelen 8. til 10. mai.

– Vi er i rute med både program og nettsider, sier ordfører Merete Myhre Moen i Tynset.

I fjor ble anslått at 5.000 personer var innom spekematfestivalen. Pushwagner var nok den som trakk aller flest publikummere, og det var smekkfullt med over 1000 personer til stede da han ankom utstillingsåpningen i Tynset kulturhus.

Smaken av fjellet

Årets Spekematfestival går som sist over tre dager, og har «Smaken av fjellet» som tema.

Torsdag 8. juni åpner festivalen med en innovasjon- og matkonferanse for produsenter, bønder, offentlige embetsmenn og andre med næring innenfor norsk mat- og landbruk. Dagen avsluttes med en festaften med spekemat på menyen.

– I år skjer dette i et stort telt i sentrum, der mange gode smaker skal lokkes fram, lover ordføreren.

Fredag 9. juni inviteres produsenter, matinteresserte og hobbykokker til en dag fylt med læring, inspirasjon og gode smaker. Lørdagen er det åpen dag på Torget med utstillere, spekematprodusenter og aktiviteter.

Ølkurs og speedsmaking

Nytt av året er at Røros Bryggeri og Mineralvannsfabrikk inviterer til ølkurs, både fredag ettermiddag og kveld. Bryggeriet lager ekte håndverksøl med nye oppskrifter basert på flere hundre år gamle øltradisjoner fra Røros-traktene. Øltypene er utviklet for å passe til ulike typer mat, og med hver øltype får gjesten med seg en smakebit av røroshistorien.

En annen nyvinning er speedsmaking, der det tilrettelegges for kjappe smaker fra et utvalg av årets produsenter, som hver gir hver gruppe 10 minutter til å smake og lære om deres produkter.

Lørdag ettermiddag blir det en stor markering på torget foran rådhuset. Der blir det blant annet kokkekamp, der fjellregionens beste rett skal kåres. I fjorårets kokkekamp mellom ordførerne i Fjellregionen var det Røros kommune som stakk av med den gjeve seieren.

I teltet på torget vil Pia Haraldsen & Jon Gelius snakke om prosecco og matglede på ettermiddagen fredag, mens det senere på kvelden blir fokus på akevitt og spekemat. Med Atlungstad Brenneri på laget inviteres det til en aften der folk kan få lære mer om akevittens smaker og historie, samt at krysningen spekemat og akevitt blir tema.

Omvisning

Flere ganger under festivalen er det mulig å få omvisning i Nortura sine produksjonslokaler, som lar de besøkende både se og lære om lagringsprosessen til Santa Kristina skinken.

Fredag kveld er det stor festmiddag med meny inspirert av smaken av fjellet. I fjor var festmiddagen ett av høydepunktene under festivalen, mye takket Arne Brimi og kokkeelevene ved Nord-Østerdal videregående skole.

Lørdag er den store torgdagen, som også i år vil ta inngangspenger.

– Dette er den store handelsdagen under festivalen, sier Myhre Moen.

Inne på festivalområdet skal publikum få kunne rusle mellom småprodusenter og velge mellom kurs, aktiviteter og gode restaurantopplevelser. Her kan folk få være med på speedsmaking, de kan lære å lage sine egne pølser, delta på ølkurs, ta en proseccobrunsj med Pia Haraldsen eller lære mer om akevitt og spekemat.